Manevra primarului Chirica, după episodul „bebelușul și vila”: averea, modificată peste noapte

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.06.2019 - 08:18
Mihai Chirica, primarul Iașului

Primarul Iașului, Mihai Chirica, și-a modificat declarația de avere în 12 iunie, la doar o zi după ce presa locală a dezvăluit că fiul său a achiziționat, la doar 11 luni, o proprietate în valoare de un sfert de milion de euro.

SHARE

Primarul Mihai Chirica, fost vicepreședinte al PSD, în prezent independent, după ce a fost exclus din partid ca urmare a unor critice aduse lui Liviu Dragnea, a intrat în atenția publică la nivel național tocmai prin criticile aduse fostului lider social-democrat.

Chirica s-a poziționat „de partea poporului” în lupta împotriva corupției, începută în 2017 odată cu protestele masive din țară, și a ajuns până la a se pune pe aceeași linie cu Doinea Cornea, fosta disidentă anticomunistă. În mai anul trecut, primarul Iașului spunea că „am să preiau sarcina doamnei Doina Cornea şi voi continua lupta împotriva comunismului”.

Marți, 11 iunie, site-ul ieșean ReporterIS a publicat o dezvăluire privind averea familiei Chirica, care arată că fiul acestuia, Ștefan, care are acum un an și jumătate, a achiziționat, pe când avea 11 luni, o proprietate de 836 de metri pătrați în zona Sărărie, una foarte bine cotată imobiliar în municipiul Iași. Valoarea: 250.00 de euro. Tranzacția s-a făcut pe numele fiului primarului, iar curator a fost mama lui Mihai Chirica, Silvia Chirica, care a declarat, pentru sursa citată, că ar fi strâns sute de mii de euro „din economii, n-am fost bețivi”. Silvia Chirica și soțul acesteia adună împreună lunar, din pensie, circa 2.400 de lei.  

Modificările din declarația de avere  

În 12 iunie 2019, la doar o zi după dezvăluirea ReporterIs, care a fost preluată aproape de întreaga presă centrală și a dus la controverse în spațiul public, primarului Iașiului a publicat pe site-ul instituției pe care o conduce o nouă declarație de avere.

Asta deși precedenta declarație de avere fusese postată în urmă cu un an și jumătate, în 26 ianuarie 2018. În noua declarație de avere apare și proprietatea de un sfert de milion de euro a fiului său, dispar niște sume de bani declarate anterior a fi obținute drept cadouri la nuntă și la botezul copilului și mai aflăm că salariul primarului a crescut semnificativ față de cel declarat anul trecut.    

Conform noii declarații de avere, Chrica deține două terernuri, unul de 1.400 de mp, achiziționat în 2004, la Bârnova (comună aflată în zona metropolitană a Iașului, care s-a dezvoltat imobiliar în ritm accelerat, în ultimii ani), și un teren de 4.200 de mp, cumpărat în 2008, în localitatea Neagra Sarului, în județul Suceava.  

În privința imobilelor, Chirica declară casa de locuit care fi fost achiziționată, în 2019, de bebelușul familiei, precum și două apartamente, cumpărate în 2011 și 2012, în Iași. Edilul nu declară bani în conturi, nici mașini, dar spune că are datorii la bancă, de 20.000 de euro, și alți 112.500 de lei,către o persoană privată, datorii care apar și în declarații de avere mai vechi.

În declarația de avere din 2018, primarul Iașului susținea că ar fi obținut 57.000 de euro din cadouri de nuntă (Mihai Chirica se află la cea de-a treia căsnicie), precum și 125.000 de euro obținuți de la botezul copilului devenit acum, la un an, proprietarul controversatei case din zona Sărărie. Acești bani, declarați a fi proveniți din cadouri de la nuntă și de la botez, nu mai apar în declarația de avere postată, miercuri,pe site-ul Primăriei. 

La capitolul venituri, salariul lui Mihai Chirica a crescut spectaculos: din declarația de avere din 12 iunie reiese că primarul are un salariu anual de 163.000 de lei. Comparativ, în 2018 declara un salariu anual de 84.611 lei, la fel ca cel din urmă cu doi ani. Tot la venituri, Mihai Chirica declară, de mulți ani, că primește anual 5.000 de euro din închirierea imobilelor pe care le deține. 

A intrat în vizorul DNA, cu dosarul „Skoda”

În ciuda „luptei” sale declarate cu penalii, Mihai Chirica a intrat, la rândul lui, în atenția DNA, în dosarul supranumit de presă „Skoda”, pentru niște fapte care s-ar fi petrecut în 2013. Pe atunci, Chirica era viceprimar, iar municipalitatea era condusă de fostul PSD-ist Gheorghe Nichita, condamnat, în alte dosare, pentru fapte de corupție.

Dosarul „Skoda” are legătură cu o licitație din 2013, făcută de Primăria Iași, prin care au fost achiziționate patru autoturisme Skoda Superb și Skoda Octavia. Conform presei locale, Chirica a semnat, în locul fostului edil Gheorghe Nichita, mai multe documente pentru achiziționarea autoturismelor. După finalizarea procedurilor de achiziție pentru cele patru mașini, ar mai fi fost luat un autoturism, marca Skoda Rapid, care ar fi ajuns la fosta amantă a primarului Iașului, Adina Samson.  

Încă o reședință de lux, la Frasin

În noiembrie anul trecut, publicația aceeași publicație ReporterIS dezvăluia că Mihai Chirica ar avea o reședință de lux în localitatea Frasin (Suceava), în valoare de 200.000 de euro, imobil care ar fi fost cumpărat printr-o firmă-paravan înregistrată pe numele fratelui primarului.  

CITEȘTE ȘI: Bebelușul de 11 luni al primarului de Iași și-a cumpărat o proprietate imobiliară cu 250.000 de euro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te