Bebelușul de 11 luni al primarului de Iași și-a cumpărat o proprietate imobiliară cu 250.000 de euro

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.02.2020 - 00:00

Afacere suspectă în familia primarului municipiului Iași. În august 2018, la vârsta de 11 luni, băiatul edilului Mihai Chirica a cumpărat o casă și un teren în zona centrală a orașului, plătind 250.000 de euro. La notariat, bebelușul a fost reprezentat de bunica sa, nu de tată.

SHARE

Informația a fost dezvăluită în exclusivitate de reporteris.ro. Mama lui Chirica a surclasat-o pe cea a lui Oprișan care nu a "sărit" decât cu 100.000 de euro pentru fericirea acestuia.

Reducere de 105.000 euro


Imobilul achiziționat de Ș. Chirica cu 250.000 de euro este format dintr-o casă și un teren de 836 de metri pătrați. Anterior, foștii proprietari postaseră pe Internet anunțul de vânzare, prețul fiind de 355.000 de euro.

La tranzacție, bebelușul a fost reprezentat de curator în persoana bunicii sale de 74 de ani, o femeie care locuiește într-un sat din județul Iași. Aceasta devenise curator printr-o dispoziție a Primarului Municipiului Iași semnată cu câteva zile mai devreme chiar de fiul său, Mihai Chirica.

În luna mai 2019, într-un document postat pe site-ul Primăriei conduse de tatăl său, același Ș. Chirica și-a anunțat intenția de a demola clădirile de pe teren și construcția unui imobil.

De data aceasta, curatorul nu mai este menționat. Prezența acestui nume a fost o scăpare a angajatului de la Urbanism care a întocmit documentul: Primăria Municipiului Iași a fost prima din România care, din mai 2018, invocând GPDR, a secretizat numele persoanelor fizice din listele lunare cu autorizațiile de construire și certificate de urbanism.

Chirica: „Ajutor de la mama"

Pentru a afla de unde a avut banii, jurnaliștii de la reporteris.ro au mers în satul în care locuiește mama lui Chirica, cea care l-a reprezentat pe minor la notar.

„Da, am avut. Sigur că da. Dar de ce să nu am? Dacă n-am băut, n-am fumat, nu m-am dus nicăieri", a declarat ea, apoi adăugat că atât ea, cât și soțul ei au pensii, economii și au vândut bunuri: „24.000 de lei. Ba nu, 24 de milioane de lei" - se referea la 2.400 de lei, veniturile cumulate din cele două pensii.

Cei doi „locuiesc într-o casă bătrânească modestă, la câțiva metri de drumul județean asfaltat ce străbate satul Cârniceni, comuna Țigănași, la 30 de kilometri de Iași, în nord, după Popricani", au scris jurnaliștii.

Primarul Chirica nu a răspuns întrebărilor, dar, cu o zi înainte de publicarea articolului, a postat pe contul său de Facebook o scrisoare către editorul publicației, Gabriel Gachi, în care a lansat mai multe acuzații la adresa acestuia. A atins și subiectul achiziției: „Mai recent și extrem de grav, ați hărțuit-o pe propria mea mamă, interogând-o ca un securist și întrebând-o cum de își permite să-și ajute copiii și nepoții!"

Tot o mamă miloasă a fost în centrul unui scandal de presă recent: președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că a primit de la aceasta o mașină cu o valoare de peste 100.000 de euro. În paralel, baronul PSD și-a secretizat declarația de avere.

Dar la botez pentru Chirica: 125.000 de euro


Cea mai recentă declarație de avere a lui Chirica datează din ianuarie 2018 și conține alte informații surprinzătoare. El a menționat că la botezul lui Ș. a primit de la invitați o sumă imensă: 125.000 de euro.

Presa locală a scris în mod repetat că la eveniment au fost prezenți mai mulți dezvoltatori imobiliari favorizați în relația cu autoritățile locale. În ultimii ani, în Iași, au izbucnit mai multe scandaluri în care cetățeni ai orașului au protestat, contestând legalitatea unor autorizații de construcție și criticând Primăria.

Tot reporteris.ro a scris că prima vilă a lui Chirica, de pe vrema când acesta era director tehnic în Primăria Iași, a fost cumpărată în 2011, cu bani donați de la unchiul și mătușa sa, informația fiind trecută în contractul de vânzare-cumpărare al imobilului. Casa a fost cedată, în 2014, celei de-a doua soții și celor doi copii (Chirica este în prezent la cea de-al treilea mariaj).

În ceea ce privește actuala sa locuință, o casă cumpărată de la o firmă ce are de mulți ani relații contractuale cu Primăria, achiziția a avut loc în rate car sunt plătite de soacra sa din Târgu Neamț.

Urmărit penal de DNA


Conform declarației de avere din ianuarie 2018, Chirica deținea două terenuri – unul într-o comună din județul Iași și unul în Suceava, două apartamente în municipiul Iași (unul închiriat contra sumei de 5.000 de euro pe an) și avea datorii de 20.000 de euro la o bancă și 112.500 lei la un om de afaceri despre care săptămânalul „7Iași" a scris recent că vinde carne de pui în spații din piețele din oraș închiriate de la o societate din subordinea Primăriei.

El a mai menționat suma de 57.000 de euro primită la nunta cu actuala soție și venitul de primar: 84.611 lei.

Edilul ieșean, care a preluat funcția inițial ca interimar, în 2015, și apoi ca ales, în iunie 2016, are și o problemă de ordin legal: DNA a început urmărirea penală împotriva sa într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în cazul unor achiziții de mașini, fapte petrecute în 2013, pe când era viceprimar.

Chirica a fost ales ca primar în calitate de membru PSD, dar a intrat în conflict cu președintele Liviu Dragnea și exclus din această formațiune politică în 2017, în prezent fiind independent.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te