Managerul Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București, Corneliu Toader, și Radu-Mircea Gorgan, șef al Secției de Neurochirurgie IV de la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, se află sub control judiciar pentru 60 de zile într-un dosar de corupție instrumentat de DNA.
Managerul Institutului de Neurologie și un neurochirurg, sub control judiciar. Au luat 25.000 € mită
Ambii sunt acuzați de fapte grave de corupție, care implică primirea și oferirea de mită, influențarea concursurilor universitare și intervenții pentru angajări preferențiale.
Potrivit comunicatului transmis miercuri de DNA, Radu-Mircea Gorgan este urmărit penal pentru două infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată, cu 89 de acte materiale.
Procurorii susțin că, în perioada 23 septembrie 2024 – 3 martie 2025, Gorgan ar fi primit în mod direct sume între 200 de lei și 1.000 de euro de la pacienți sau aparținători, în legătură cu acte medicale precum intervenții chirurgicale, consultații sau internări. Suma totală obținută ilegal depășește 25.000 de euro.
Totodată, în noiembrie 2024, în contextul organizării unui concurs pentru un post de profesor universitar la UMF „Carol Davila”, Gorgan i-ar fi cerut lui Corneliu Toader, cunoscut manager de spital și conferențiar universitar, să angajeze preferențial o persoană pe un post de farmacist în cadrul Institutului de Neurologie.
Citește și: Doi medici celebri din București, anchetați pentru corupție. Unul a luat șpagă de 89 de ori
În schimb, Gorgan i-ar fi oferit lui Toader sprijin pentru a câștiga concursul universitar, stabilind în mod informal componența comisiei de concurs, oferindu-i acces la informații nepublice și descurajând alți candidați să participe.
DNA susține că Radu-Mircea Gorgan i-a permis lui Toader să influențeze componența comisiilor de concurs și contestații. Acesta a contactat viitorii membri ai comisiilor pentru a se asigura de sprijinul acestora și i-a oferit acces la informații nepublice privind concursul.
Mai mult, el a folosit autoritatea funcțiilor sale pentru a crea un avantaj incorect în favoarea lui Toader.
Citește și: Șpaga la medici se va transforma în donații. Se va da lege pentru a răsplăti activitatea medicală
La rândul său, Corneliu Toader este acuzat de dare de mită, pentru că ar fi acceptat condițiile impuse de Gorgan și ar fi intervenit efectiv pentru angajarea persoanei vizate pe postul de farmacist, facilitând astfel aranjamentele din UMF „Carol Davila”.
Pe durata măsurii preventive, cei doi trebuie să respecte mai multe obligații: nu au voie să părăsească teritoriul României, să ia legătura între ei sau cu martori din dosar, să nu profeseze în instituțiile medicale publice și să nu ocupe funcții de conducere sau didactice în sistemul medical de stat.