Mai mulți primari, implicați de ambasadorul Rusiei la București în propaganda Kremlinului

DE Edi Neagu | 14.12.2021 - 08:14
Primarii, primiți de ambasadorul Valery Kuzmin. FOTO: Facebook

Iulian Fota, directorul Institutului Diplomatic Român, spune că pentru acești primari afacerile sunt mai importante decât țara.

SHARE

Mai mulți primari și viceprimari din toată țara s-au întâlnit la sfârșitul săptămânii trecute cu ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, care, în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei, i-a chemat pentru a le vorbi despre „cooperare bilaterală”, potrivit digi24.ro. Numai că, potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook a Ambasadei, Valeri Kuzmin le-a cerut, între altele, edililor români să trateze „în mod critic acuzațiile mincinoase” ale jurnaliștilor la adresa Rusiei.

„Ambasadorul Rusiei i-a chemat pe reprezentanții cercurilor de afaceri din România să trateze în mod critic acuzațiile mincinoase, puse în circulație de mass-media de trend majoritar, mainstream, la adresa Rusiei despre unele intenții imaginare de a submina fundamentele democrației occidentale, și să abordeze procesul de stabilire a cooperării comerciale de pe pozițiile unui calcul pragmatic clar”, arată Ambasada Federației Ruse la București.

Citește și: „Miracolul” românesc: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări

„Simplul fapt că li se recomandă primarilor cum să citească presa, cum să citească știrile, cum să nu ia în calcul o serie întreagă de realități, mie îmi arată că acolo e ceva în neregulă. De ce acest sentiment de neregulă nu l-au avut și primarii noștri? Asta este marea întrebare”, a comentat, luni seara, la Digi24, Iulian Fota, directorul Institutului Diplomatic Român.

Gabriel Pleșa (USR), primarul municipiului Alba Iulia, este unul dintre participanții la eveniment și a declarat pentru G4Media că a primit invitația în urmă cu 10 zile, când „situația nu era atât de tensionată”. El a mai spus că la întâlnire s-a discutat despre colaborări economice, dar edilul și-a amintit și că la începutul evenimentului, ambasadorul rus a spus în alocuțiunea sa „ceva de genul că nu este o situație atât de tensionată pe cât este prezentată”.

Citește și: Judecătorul Cristi Danileţ exclus din magistratură de CSM pentru două postări pe TikTok

Un alt primar care a participat la eveniment este cel al stațiunii Slănic Moldova, Gheorghe Baciu (PNL), care a declarat pentru Adevărul că a răspuns invitaţiei din dorinţa de a promova potenţialul turistic al zonei pe care o reprezintă. „Avem o relaţie tradiţională pe turism, de ani de zile, cu zona Crimeea, fiind interesaţi de apa noastră terapeutică. (...) Nimeni nu a comentat despre vreun subiect politic sau altceva în sală. Poate la cocktail, dar eu nu mai eram deja. Ambasadorul Kuzmin a fost acum doi ani la Slănic Moldova şi invitaţia a venit şi pe fondul cunoaşterii zonei noastre”, a explicat edilul.

„Pentru primarii ăștia, afacerile sunt mai importante decât țara”, a comentat la Digi24 Iulian Fota, directorul Institutului Diplomatic Român, întrebat ce fel de „business” ar putea face cu Rusia primăriile din România. „Din păcate, atitudinea asta am mai văzut-o și în anii trecuți”, a adăugat el.

„Pe plan local, e firesc să te preocupi de bunăstarea comunităților și să cauți oportunități de afaceri, dar nu în pofida propriei tale țări, nu în pofida politicii externe pe care autoritățile legitime ale statului au decis-o și nu împotriva evidențelor, pentru că povestea asta complicată cu Rusia nu e de ieri, de astăzi, puteau să fie și ei un pic racordați, informați sau măcar să fi avut acolo câțiva consilieri mai bine adaptați vremurilor, care să-i fi sfătuit că înainte de a face un pas ca acesta, poate că n-ar fi rău să se consulte cu autoritățile centrale, poate că e obligatoriu să întrebe și pe la Ministerul de Externe ce părere au, pentru a fi îndrumați”, a explicat Iulian Fota.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te