MAI avertizează: campanie de influențare a procesului electoral prin pagini false, reluată în forță
Ministerul Afacerilor Interne a emis un nou avertisment oficial privind reluarea activităților de dezinformare în mediul online, prin intermediul unei rețele de pagini care imită site-uri ale unor instituții publice și mass-media, cu scopul de a influența procesul electoral.
MAI confirmă reluarea atacurilor informaționale prin rețele de pagini false în prag de alegeri
„În continuarea avertizărilor anterioare privind campania de influențare a procesului electoral prin intermediul rețelei de pagini de tip Doppleganger care impersonează paginile oficiale de internet ale unor instituții publice, televiziuni și agenții de presă, prin preluarea întocmai a elementelor de identitate vizuală, precizăm că aceasta a fost reluată, de data aceasta acțiunile de dezinformare fiind realizate într-o manieră nedisimulată, ieșind practic de sub pragul de detecție sub care s-au situat anterior”, se arată în mesajul postat pe site-ul MAI, în data de 16 mai 2025.
Citește și MAI, MAE și STS, reacție după acuzațiile fără dovezi ale lui Simion despre fraude la vot. Sunt false
Potrivit autorităților, mesajele distribuite sunt formulate astfel încât să provoace reacții emoționale rapide, fiind prezentate sub forma unor „dezvăluiri explozive” și ilustrate cu imagini sugestive, unele dintre acestea generate cu ajutorul inteligenței artificiale.
MAI atrage atenția asupra capacității crescute de adaptare a rețelei, inclusiv prin sincronizarea campaniilor cu evenimente interne și internaționale, dar și prin utilizarea tehnicilor de microtargetare politică în mesajele sponsorizate.
Instituția avertizează că utilizatorii sunt direcționați către paginile false prin reclame malițioase plasate pe site-uri de tip clickbait. Link-urile respective sunt distribuite în secțiunile de comentarii de către administratorii a peste 2.000 de pagini de Facebook implicate în această rețea.
În încheiere, Ministerul Afacerilor Interne face un apel la cetățeni:
„Până la finalizarea investigațiilor și indisponibilizarea acestei rețele digitale, Ministerului Afacerilor Interne reiterează solicitarea adresată cetățenilor să consulte exclusiv surse oficiale, să raporteze conținutul suspect și să nu redistribuie materiale a căror veridicitate nu a fost confirmată.”