„Biroul Procurorului General al Elveției face verificări, dar în acest stadiu nu a deschis nicio procedură penală. Parte a acestei analize este o plângere penală, care a fost depusă în iunie 2019 de către un ONG, plângere care privește un cetățean elvețian presupus a fi activ în afaceri cu lemn prețios în contextul unui conflict armat din Casamance, Senegal”, a precizat biroul de presă al Procurorului General al Elveției pentru G4media.ro.
În iunie 2019, Trial International, un ONG cu sediul la Geneva care investighează crime de război, a făcut plângere la Procuratura elvețiană împotriva magnatului elvețian de origine română Bogdan Buzăianu pentru că, prin compania Westwood, controlată de el și de fostul dictator gambian Yahya Jammeh, ar fi exportat lemn din Gambia în China și ar fi finanțat astfel rebelii din Casamance, din sudul Senegalului.
Potrivit unui comunicat al ONG-ului din martie 2020, ”între 2014 și 2017, Gambia a exportat în China lemn de palisandru, o specie rară și prețioasă, în valoare de aproape 163 de milioane de dolari.
În acest timp, Westwood, o companie gambiană deținută de cetățeanul elvețian Nicolae Bogdan Buzăianu și de fostul președinte gambian Jammeh (Yahya Jammeh – n.r.), a avut licența exclusivă pentru exportul de lemn de palisandru.
Lemnul a fost tăiat ilegal în zona Casamance, unde un grup armat separatist luptă cu armata Senegalului de zeci de ani.
Trial International a depus o plângere penală la Biroul Procurorului General din Elveția împotriva domnului Buzăianu, acuzându-l că ar fi exploatat lemnul din zona de conflict”, se arată în comunicatul Trial International.
Regiunea se află, de decenii, sub controlul grupului armat separatist, Mouvement des forces démocratiques de Casamance (MFDC).
Grupul armat exercită controlul de facto asupra industriei lemnului prețios prin eliberarea autorizațiilor de exploatare și de transport și prin asigurarea securității acesteia.
Omul de afaceri Bogdan Buzăianu este cunoscut în România drept „băiatul deştept” din Energie.
În 2008, a renunțat la cetățenia română și a rămas doar cu cea elvețiană. Și-a declarat domiciliul în castelul Greng din Fribourg, Elveția.
În 2004, compania controlată de el, Energy Holding, a încheiat cel mai mare contract cu Hidroelectrica, cu o valoare a energiei tranzacționate de aproape 1 miliard de dolari. Suma ar fi reprezentat mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme. Atunci, ministrul Economiei în guvernul Năstase era chiar naşul lui Buzăianu, Dan Ioan Popescu, zis DIP.
Contractul dintre Energy Holding și Hidroelectrica a fost anchetat de procuroarea Adriana Cristescu, zisă Vipera neagră, de la Serviciul de combatere a macro-criminalităţii economico-financiare a DIICOT.
Numai că în urma anchetei, doar directorii Hidroelectrica care au semnat contractul cu Energy Holding au fost condamnaţi la închisoare, partea de dosar cu Bogdan Buzăianu și politicienii care l-ar fi susținut a fost clasată în 2018 de DNA, după ce CCR a dezincriminat abuzul în serviciu prin încălcarea de legislație secundară.