Maghiarii vaccinați cu serurile rusești sau chinezești regretă: nu li se recunoaște pașaportul verde

DE Valentin Mirică | Actualizat: 16.11.2021 - 00:15
Premierul Viktor Orban, vaccinat cu Sinopharm Foto: Facebook

Maghiarii vaccinați cu serurile rusești sau chinezești regretă: în majoritatea statelor din Uniunea Europeană aceste vaccinuri nu sunt autorizate.

SHARE

Potrivit unui reportaj publicat, în engleză, pe pagina de internet a postului Europa Liberă, numeroși maghiari care s-au vaccinat, în primăvară, cu serurile rusești și chinezești importate de guvernul Viktor Orban și aprobate în Ungaria în pofida opoziției autorităților europene, se vaccinează acum cu a treia doză, recunoscută în UE. 

Citește și: Mortalitatea COVID, „mană cerească” pentru pompele funebre: afaceri de +500 mil. lei în 2021

Sinopharm nu are aprobarea Agenției Europene a Medicamentului, EMA, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat utilizarea de urgență a acestui ser, ceea ce înseamnă că sunt câteva țări europene, printre care Austria și Spania, care acceptă persoanele imunizate cu acest vaccin. Sputnik nu are nici aprobarea EMA, nici OMS. În UE, doar Ungaria, Slovacia, Cipru și Grecia acceptă dovada imunizării cu serul rusesc.

Până acum, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care este responsabilă de evaluarea și supravegherea medicamentelor în UE, a aprobat doar patru vaccinuri: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson. Cetățenii și rezidenții UE care au primit aceste vaccinuri sunt în mare parte scutiți de testare sau carantină atunci când călătoresc în alte țări din UE.

Chiar și rușii care au fost vaccinați Sputnik călătoresc în străinătate pentru a beneficia de vaccinuri aprobate de Occident, arată Europa Liberă. În ultimele săptămâni, sute de ruși s-au deplasat în Serbia pentru a fi vaccinați cu Pfizer. la Belgrad, companiile de turism au organizate excursii pentru vaccinare. 

La începutul anului 2021, strategia premierului ungar Viktor Orban părea îndrăzneață: în loc să aștepte vaccinurile aprobate de EMA, Ungaria a fost prima țară din UE care a cumpărat Sputnik și Sinopharm. S-au vaccinat mai ales tinerii, cei bătrâni fiind sceptici în legătură cu calitatea produselor rusești sau chinezești, mai explică Europa Liberă. 

Pentru maghiarii vaccinați cu Sputnik, care doresc să călătorească, cea mai bună opțiune este să încerce să facă o a treia doză cu un alt vaccin - o practică care a devenit din ce în ce mai controversată în Ungaria.

Citește și: Alex Bodi a scăpat de arestul preventiv și a sărbătorit la proțap cu noua iubită, Ema Uta

Potrivit Ministerului Sănătății din Ungaria, vaccinul Johnson & Johnson nu ar trebui administrat pacienților care au primit deja Sputnik sau AstraZeneca. Ministerul arată că a treia doză ar putea slăbi protecția, deoarece Johnson & Johnson, Sputnik și AstraZeneca sunt vaccinuri de același tip. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te