Litoralul, distrus de un ciclon. ISU scoate apa din case și hoteluri. Explicația unui climatolog

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 01.09.2024 - 09:24
Litoralul, distrus de un ciclon. ISU scoate apa din case și hoteluri. Explicația unui climatolog - Foto: Facebook, Meteoplus
Litoralul, distrus de un ciclon. ISU scoate apa din case și hoteluri. Explicația unui climatolog - Foto: Facebook, Meteoplus

Litoralul românesc a fost distrus de un ciclon. Precipitațiile au ajuns în Mangalia, de exemplu, la peste 200 de litri pe metru pătrat. ISU încearcă să scoată apa din case și hoteluri.

SHARE

A fost prăpăd pe Litoral. În 12 ore, a plouat cât pentru 6 luni. Prefectul Constanţei a anunţat că peste 30 de utilaje se află în zona afectată de inundaţii. Iar un climatolog a explicat ce s-a întâmplat. 

Litoralul, distrus de un ciclon. ISU scoate apa din case și hoteluri

Prefectul judeţului Constanţa a declarat la că în zona de sud a Litoralului precipitaţiile au fost precipitaţii abundente, care au depăşit 225 de litri/mp. 

”Sunt peste 30 de utilaje în zonă, de la ISU, Pompieri, care extrag în momentul de faţă apa din case, din subsoluri de hoteluri, spaţii comerciale”, a spus prefectul, informează News.ro.

Citește și: VREMEA Cea mai puternică furtună din ultimii ani s-a produs la mare. Vijelia a distrus tot în cale

El a precizat că, prin-o Hotărâre a Comitetului Judeţean de Situaţii de Urgenţă, au fost alocate 30 de paturi cu cazarmament care au fost transportate deja în zona afectată.

Despre problemele cu alimentarea cu energie electrică, prefectul a subliniat că încă de sâmbătă după-amiază erau unele punctuale, în jur de 150 şi au scăzut între timp.

”Nu există probleme majore în cee ace priveşte alimentarea cu energie electrică”, a completat Coşa.

Mai multe zone din judeţul Constanţa au fost afectate de ploile torenţiale din cursul nopţii de vineri şi sâmbătă.
 
Astfel, au fost inundate locuinţe, gospodării, parcări, unele plaje au fost distruse, iar maşinile au fost răsturnate. Cea mai afectată zona a fost cea din sudul litoralului. 

Citește și: Românii cu vouchere de vacanță au invadat litoralul românesc. Unde au fost cel mai des utilizate?
 
Unele localităţi din judeţul Constanţa s-au aflat sub cod roşu de ploi, iar cetăţenii au primit mai multe mesaje de Ro-Alert prin care erau avertizaţi despre producerea acestor fenomene.

Pompierii din judeţul Constanţa au salvat sau evacuat din calea apelor, în ultimele 24 de ore, un număr de 61 de persoane surprinse de fenomenele meteorologice periculoase, au transmis sâmbătă după-amiază reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dobrogea".

Explicația unui climatolog

Temperaturile extrem de calde ale mării au contribuit la apariția dezastrului de pe litoral. Roxana Bojariu, climatolog, a explicat la Digi24 că ciclonul care a făcut prăpăd pe litoral s-a format din cauza creșterii temperaturilor, dar și din cauza schimbărilor climatice.

„Acel ciclon, sistem de joasă presiune care a staționat în zona Mării Negre, a fost alimentat și de o suprafață foarte caldă a mării, avem temperaturi record. E o cantitate foarte mare.

Problema este că această cantitate mare de precipitații într-o zonă precum Dobrogea și litoral nu are în mod natural un sistem hidrografic foarte dezvoltat care să preia o parte din apă, pe de o parte, pe de altă parte nici bazine, acolo sunt foarte mici.

E vorba și de seceta care a fost până acum și lucrul acesta aduce caracteristici în plus, pe un sol foarte tasat și fără resurse.

Lucrul ăsta amplifică uneori efectele inundațiilor. E vorba și de contribuția schimbărilor climatice, pentru că suprafața Mării Negre are temperaturi din ce în ce mai mari. Au fost temperaturi de peste 27 grade, foarte mari”, a explicat climatologul Roxana Bojariu, la Digi24.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te