Legea care interzice acest produs spre comercializare minorilor a fost promulgată. Ce efecte are?

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.03.2024 - 20:51
Legea care interzice acest produs spre comercializare minorilor a fost promulgată. Ce efecte are? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Legea care interzice acest produs spre comercializare minorilor a fost promulgată. Ar avea efecte dăunătoare asupra sistemului nervos.

SHARE

Aproape 70% dintre copii consumă băuturi energizante care le pot afecta inima şi sistemul nervos. O nouă lege, tocmai promulgată de şeful statului, care interzice vânzarea de energizante minorilor, ar trebui să stopeze acest fenomen.

Legea care interzice acest produs spre comercializare minorilor a fost promulgată. Ce efecte are?

Medicii atrag atenţia că adolescenţii combină băuturile energizante cu nicotină şi medicamente, iar efectul - similar drogurilor - este devastator pentru sănătate.

Un copil de 13 ani, din Bistriţa Năsăud, a murit după ce a consumat mai multe doze de energizant. Din aceeaşi cauză, un alt elev, de 14 ani, a ajuns în stare gravă la spitalul din Cluj. Sunt doar două dintre cazurile grave care au dus la înăsprirea legislaţiei.

Citește și: Piedone, tun de 1.000.000.000 din bani publici ca să cumpere panseluțe și să amenajeze spațiul verde

De aici înainte, comercianţii care vând băuturi energizante minorilor riscă amenzi de până la 30.000 de lei şi chiar suspendarea activităţii.

Medicii avertizează că băuturile cu conținut ridicat de cofeină, taurină sau alte substanțe cu efect energizant pot afecta inima şi sistemul nervos şi, totodată, pot provoca dependenţă.

”Utilizarea in exces a unor substanţe neuroexcitatorii poate duce la cresterea nivelului de stres oxidativ, ceea ce se traduce prin degradarea sinapselor cerebrale sau apariţia unor stări de agitaţie psihomotorie, insomnie sau chiar crize convulsive. La nivel cardiovascular, pot să apară palpitaţii, tahicardie”, a declarat Radu Țincu, medic toxicolog.

Efectele devin devastatoare când băuturile energizantele sunt consumate împreună cu alte substanţe.

Citește și: Ce spune Nicoleta Pauliuc despre candidatura lui Iohannis la NATO: „Ar fi un lucru extraordinar”

 ”În combinaţie cu medicamente, sau cu diferite tipuri de droguri, efectele sunt potenţate, astfel incat efectele negative, care pot apărea, au un impact grav asupra tinerilor”, a mărturisit Bogdan Gheorghe, medic toxicolog Agenția Națională Antidrog.

Potrivit nutriţioniştilor, o băutură energizantă are efectul mai multor shot-uri de cafea concentrată, combinată cu mult zahăr.

Tocmai din această cauză apar problemele de somn, creşterea tensiunii arteriale şi stările de anxietate. În ciuda tuturor acestor efecte negative, statisticile arată că 68% dintre minori consumă energizante, iar 18% dintre aceştia nici măcar nu au împlinit 10 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te