„Din păcate, bugetul propus și numărul de angajați sunt mult subdimensionate, ceea ce ar putea provoca dezamăgiri în ce privește funcționarea acestei instituții vitale”, se arată într-un comunicat al organizatorilor (patru europarlamentari, doi de la Renew Europa, unul de verzi și unul de la PPE).
„Am fost invitată să particip la conferința de mâine și să prezint stadiul pregătirilor pentru începerea funcționării EPPO. În prezent, suntem în procesul de consultare cu cele 22 de state membre participante la EPPO pentru a stabili numărul de procurori europeni delegați, care vor funcționa în fiecare stat membru, precum și măsurile care au fost luate de statele membre pentru a adapta Regulamentul EPPO la legislația internă”, a declarat Kovesi, potrivit G4media.
Kovesi a estimat că, din primele zile de activitate, Parchetul European ar trebui sa filtreze minim 3.000 de cazuri și sa ia o decizie în termen de 10 zile de la primirea dosarelor.
Europarlamentarul Ramona Strugariu (Renew Europe), care este unul dintre organizatorii conferinței de marți, a explicat că fișa bugetară din 2017 prevedea o intrare treptată funcție a Parchetului European, cu un număr mai mic de cazuri la început și atingerea unei „viteze de croazieră” în 2023, cu puțin sub 1.000 de cazuri pe an.
Pe lângă procurorii europeni de la Luxemburg, Parchetul European va avea Procurori Europeni Delegați, care vor activa în statele membre. Fișa bugetară inițială estimase un număr de 32.5 procurori, presupunând că unii procurori vor fi doar cu jumatate de normă procurori europeni delegați, restul timpului gestionând cazuri naționale.
Parlamentul European susține creșterea bugetului pentru Parchetul European, însă mai trebuie convinse Comisia și statele membre să accepte majorarea bugetului într-o conjunctură nu foarte favorabilă, pe fondul Brexitului și al negocierilor dificile pe tema bugetului multianual.