Cartoful, o legumă des întâlnită pe mesele românilor, este cultivată tot mai puțin de fermieri.
În ultimii 10 ani, la nivel național, se observă o scădere drastică a suprafețele cultivate cu cartof, trend care a succedat și producții mult mai scăzute.
Lanurile de cartofi, pe cale de dispariție. La Iași, producția s-a prăbușit cu 80% în numai 10 ani
La Iași, de exemplu, dacă în urmă cu 10 ani se înregistra o producție totală de peste 141.000 tone de cartofi, anul acesta se estimează o recoltă de 25.600 de tone.
Președintele OIPA trage un semnal de alarmă și avertizează că acest tip de cultură va dispărea cât de curând din România, iar cauzele sunt multiple.
Mult sau puțin, producătorii agricoli din județul Iași au început recoltarea cartofului. În rândul celor care au irigat, recolta este satisfăcătoare.
Însă acolo unde a lipsit sistemul de irigații, fermierii se plâng de producții slabe.
Potrivit Direcției Agricole Iași, până la această dată 45% din suprafața totală de aproape 4.000 de hectare destinate cultivării cartofului a fost recoltată.
Cele mai multe culturi aparțin populației individuale, care deține, în total, 3.949 ha, în timp ce societățile cultivă doar 31 ha.
Așadar, comparativ cu alte județe, Iașul nu deține suprafețe mari de cartofi. De altfel, nici ponderea recoltei la nivel național nu este una semnificativă.
COntinuarea pe Ziarul de Iași.