Emilia Șercan, detalii despre blocarea tezei de doctorat a lui Pop: „Am văzut groază pe fețele lor”

DE Teo Ungureanu | Actualizat: 27.12.2019 - 23:08

Emilia Șercan, jurnalista care a reușit să oprească acordarea titlului de doctor lui Liviu Pop, a povestit, pentru Newsweek România, detalii despre ședința publică în care fostul ministru al Educației și-a prezentat, joi, lucrarea.

SHARE

Comisia care a fost prezentă la susținerea tezei de doctorat a fost formată din Adrian Iacob, care a și condus ședința și este rectorul Academiei de Poliție și de cei patru referenți: Țuțu Pișleag, conducătorul de doctorat al lui Liviu Marian Pop, Nicolae Istudor, rectorul  ASE, Ioan Crăciun,  președinte al Comisiei de Științe Militare a Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare și George Țical, profesor universitar la Universitatea "Andrei Șaguna" din Constanța.

În articolul publicat, Emilia Șercan dovedește faptul că lucrarea de doctorat conține elemente de plagiat și că pagini întregi sunt copiate de fostul ministru, fără a folosi elementele specifice citării. Mai mult, lucrarea lui conține „multe greșeli, dezacorduri, erori de scriere sau de punctuație. (De exemplu, cuvântul "repercusiuni" este scris de două ori ca "repercursiuni", atât în Introducere, cât și la pagina 20.”

Jurnalista a verificat inițial rezumatul tezei, un document public, iar procentul stabilit cu ajutorul unui program dedicat descoperirii plagiatelor este de 25%. Atât raportul, cât și rezumatul tezei sunt disponibile aici. „În niciun caz nu va fi o teză plagiată, asta vă pot garanta”, a declarat coordonatorul tezei de doctorat a lui Liviu Marian Pop, Țuțu Pișleag, acum un an, pentru PressOne. „Sunt mai multe motive pentru care am vrut să vad teza de doctorat a lui Liviu Marian Pop: pentru că a fost ministru al Educației, pentru ca și-a făcut studiile doctorale la Academia de Poliție unde există o incidență foarte mare a plagiatului în tezele de doctorat și pentru ca el, matematician fiind la bază, și-a ales un domeniu cu care nu are nicio legatură - securitatea națională. Primele indicii de plagiat au fost atunci când i-am verificat rezumatul tezei, acum vreo săptămână. Atunci mi-am zis că dacă părți din rezumat sunt plagiate, rezumatul fiind parte din teză, atunci, cu siguranță, și teza este plagiată într-o proporție mai mare. Acest lucru mi s-a confirmat marți, când am studiat teza”, a declarat Emilia Șercan pentru Newsweek România. „Cum să plagiezi până și concluziile în teza de doctorat?”

Emilia Șercan a verificat inițial rezumatul tezei, un document public, iar procentul stabilit cu ajutorul unui program dedicat descoperirii plagiatelor este de 25%. Atât raportul, cât și rezumatul tezei sunt disponibile aici. „În niciun caz nu va fi o teză plagiată, asta vă pot garanta”, a declarat coordonatorul tezei de doctorat a lui Liviu Marian Pop, Țuțu Pișleag, acum un an, pentru PressOne.

 

Emilia Șercan a mai explicat că, după ce a verificat teza de doctorat a lui Pop, a constatat că frauda era atât de mare, încăt fostul ministru nici măcar nu se mai chinuise să mimeze că lucrarea i-ar aparține: „Concluziile, care ar trebui să fie o încununare a întregii lucrări de doctorat, erau plagiate. Patru pagini de concluzii erau plagiate cuvânt cu cuvânt. Cum să ai, într-o teză de doctorat, până și concluziile plagiate?”

Ziarista a mai povestit și un moment cel puțin ciudat de joi: „După ce Liviu Pop și-a terminat de prezentat lucrarea, Țuțu Pișleag, profesor la Universitatea privată Danubius din Galați și coordonator de doctorate la Academia Națională de Informații a SRI, inclusiv coordonatorul tezei lui Liviu Pop, m-a amenințat. Mi-a spus: «Într-un război, este bine să fim prudenți, să fim atenți. Relațiile de comunicare sunt relații de putere și forță. Care pe care»”.„Am văzut groază pe fețele lor”După amenințările venite dinspre Pișleag, Emilia Șercan s-a adresat comisiei: „Le-am zis eu m-am dus acolo ca să văd cu ochii mei cum cinci profesori universitari fac tumbe academice ca să-i dea titlul de doctor unui domn care a plagiat. Am văzut groază pe fețele celor din fața mea. Rectorul Iacob mi-a zis, atunci, că poziția lui Țuțu Pișleag nu este cea a instituției pe care el o reprezintă. Am zis că am eu câteva comentarii și, probabil, niște întrebări. Apoi, am arătat analiza mea și le-am explicat că este vorba despre un plagiat de proporții”.

După câteva momente tensionate în sală, comisia de evaluare s-a retras pentru a delibera.

Ulterior, rectorul Iacob a anunțat că, „dată fiind existența unor posibile suspiciuni de similitudine sau plagiat în teza de doctorat a doctorandului Pop Liviu Marian, se suspendă ședința până în momentul în care domnul doctorand împreună cu domnul conducător de doctorat vor decide reparcurgerea pașilor obligatorii pentru susținerea tezei de doctorat și o rugăm, de asemenea, pe doamna Emilia Șercan, dacă are amabilitatea să ne pună la dispoziție elementele care astăzi au concurat la luarea deciziei.” 

În ceea ce-l privește pe Liviu Pop, Emilia Șercan a mai relatat, pentru Newsweek România, că acesta „era livid” încă din momentul în care a intrat în sală, probabil și pentru că știa de prezența jurnalistei, cunoscute pentru seria de anchete privind plagiatele „oamenilor cu greutate” din România: „Domnul Liviu Pop abia m-a salutat când a intrat în sală. A spus că are emoții mai mari decât atunci când a depus jurământul militar. Îi tremurau mâinile. Dumnealui, care este extrem de locvace și foarte impertinent în platoul televiziunilor, având o replica obraznică pentru cei care-l contestă, era, de data asta, aproape paralizat.”

Emilia Șercan este jurnalist de investigații și profesor la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității București. În ultimii ani, a publicat o serie amplă de investigații despre doctoratele plagiate ale unor oameni politici, dar nu numai. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al lui Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării Naționale și fost ministru al Afacerilor Interne. Emilia Șercan este, totodată, și autoarea cărții „Fabrica de doctorate”, publicată în 2017 la Editura Humanitas.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te