Jumătate din București, fără apă caldă. Termoenergetica: „Nu putem astăzi să dăm la toată lumea”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 05.07.2022 - 17:58
CET Sud București. / Foto: Inquam Photos / David Muntean
Rețeaua de termoficare din București e ciur. Pierderi de 37%, în 2021. / Foto: Nicușor Dan, Facebook

CET Sud, gigantul care deservește Sectorul 2 şi Sectorul 3, aproape jumătate din Capitală, a intrat în revizie și, cel puțin două, trei zile, bucureștenii din aceste zone nu vor avea deloc apă caldă.

SHARE

„CET Sud acoperă jumătate din oraş: Sectoarele 2 şi 3. E o revizie normală care se face la orice instalaţie. Dacă reţeaua ar fi fost în bună stare şi nu ar fi avut atât de multe pierderi şi se mergea cu presiuni foarte mari, se putea prelua rapid dintr-un alt CET care să împingă agentul termic în toate zonele Bucureştiului.

Din cauza faptului că funcţionăm cu presiuni foarte mici pentru că sunt pierderi, durează această încărcare a reţelei din CET Progresul. Gândiţi-vă acum, că din CET Progresul trebuie să dăm apă caldă în Pantelimon şi Colentina. Începem progresiv. Astăzi vor avea apă caldă câteva sute de blocuri, poimâine alte câteva sute de blocuri şi tot aşa. Nu putem astăzi să dăm la toată lumea”, a declarat Claudiu Crețu, directorul general al Termoenergetica (fostul RADET), potrivit b365.ro.

Citește și: VIDEO Un robot îl „umilește” pe LeBron James. Dă perfect la coș de la jumătatea terenului

Trei sferturi din rețeaua de conducte de termoficare a Bucureștiului are aproape 40 de ani vechime: 954,09 km conducte – reţele termice primare - și 2963,3 km conducte – reţele termice secundare. 

Termoenergetica furnizează energie termică în București pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile. De asemenea, Termoenergetica furnizează agent termic şi pentru aproape 5000 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

Citește și: Petre Daea, activist comunist, vehiculat la ministerul Agriculturii. Omul lui Stănescu, în cărți

Rețeaua de termoficare din București e ciur. Pierderi de 37%, în 2021

Pierderile din sistemul de termoficare al Bucureștiului au crescut vertiginos în 10 ani, timp în care infrastructura Termoenergetica s-a degradat. Dacă în 2010 nivelul scurgerilor de agent termic era de 25% din totalul furnizat bucureștenilor (apă caldă și căldură), în 2021 cota s-a apropiat de 40%.

Citește și: FOTO&VIDEO Misterul mașinii ce transporta un cadavru pe capotă în Timișoara, elucidat de poliție

„Subfinanțarea sistemului de termoficare din Capitală și indolența primarilor Oprescu și Firea față de problema termiei este evidentă în acest grafic.

⚠️În 2010, pierderile din rețea însumau 25% din totalul de agent termic livrat către bucureșteni, iar după 10 ani, aceste pierderi au crescut vertiginos, la 37%. Pe scurt, am asistat la o degradare cu 50% a eficienței sistemului de transport a energiei termice.

⚠️În mandatele lui Sorin Oprescu și Gabriela Firea, investițiile în reabilitarea conductelor de termoficare au fost extrem de mici, ceea ce a dus la o deteriorare accelerată a conductelor montate pe vremea lui Ceaușescu. Toată această politică inconștientă a celor doi edili, care au preferat panseluțele, pomenile electorale și populismele în locul asumării unor proiecte esențiale pentru buna funcționare a orașului, a avut ca rezultat apariția, în 2019, a marilor probleme în ceea ce privește furnizarea agentului termic către bucureșteni.

🟢În 2021 am reușit să stabilizăm pierderile prin schimbarea a 20 de kilometri din rețeaua primară de termoficare. O stabilizare insuficientă pentru a fi simțită la robinet sau în calorifere de către bucureșteni, dar esențială în ceea ce privește trendul dezastruos în care ne găseam.

🟢Investițiile din acest an, care vor aduce 30-35 de kilometri de conductă nouă în rețeaua primară plus reparațiile punctuale făcute de Termoenergetica, vor duce la inversarea trendului. Conform unor date preliminarii, în anul 2022, pierderile din rețeaua de distribuție vor fi de 34%, iar în următorii doi ani, tot ca urmare a investițiilor, vom reveni la pierderi sub pragul de 30%. Acest lucru va însemna pentru bucureșteni mai puține avarii și, implicit, o furnizare mai bună a agentului termic”, a scris primarul general Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te