Petre Daea, activist comunist, vehiculat la ministerul Agriculturii. Omul lui Stănescu, în cărți

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.07.2022 - 12:47
Petre Daea, activist comunist, vehiculat la ministerul Agriculturii / Foto Inquam Photos/ Octav Ganea

PSD decide miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va fi noul ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii parlamentare, pentru trafic de influenţă. P

SHARE

otrivit unor surse din PSD, printre numele vehiculate se află actualul preşedinte al comisiei de Agricultură, deputatul Florin-Ionuţ Barbu, Daniel Botănoiu sau Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii din perioada Dragnea.

 Şanse mari să ajungă ministru al Agriculturii le are preşedintele comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, deputatul de Olt Florin-Ionuţ Barbu, care este propunerea filialei Olt a PSD, condusă de Paul Stănescu. 

Alte nume vehioculate sunt Daniel Botănoiu, dar şi fostul ministru al Agriculturii din epopca Dragnea, Petre Daea, care ar fi dorit de unii lideri din PSD. 

Liderul PSD Marcel Ciolacu declara,  după şedinţa conducerii PSD, că pânâ în Consiliul Naţional vor veni cu o propunere de ministru al Agriculturii şi a menţionat că propunerile nu se fac pe organizaţiile judeţene, ci vor căuta un profesionist.

Liderul PSD afirma că partidul pe care îl conduce are cinci sau şase variante pentru funcţia de ministru al Agriculturii - rămasă vacantă după demisia lui Adrian Chesnoiu, aflat în vizorul DNA - el afirmând că Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii pe vremea când social-democraţii erau conduşi de Liviu Dragnea, a fost propus unii colegi pentru acest post.

Postul de ministru al Agriculturii a fost vacantat după demisia lui Adrian Chesnoiu din funcţie. Deacţia ministrului a venit după ce DNA a cerut Camerei Deputaţilor să ridice imunitatea acestuia, acuzat de abuz în serviciu la presupusa trucare a unui concurs.

Petre Daea, activist comunist, vehiculat la ministerul Agriculturii. Omul lui Stănescu, în cărți


Petre Daea a devenit specialist în agricultura socialistă, ideolog și propagandist al regimului comunist, după ce a studiat patru ani la Academia Ștefan Gheorghiu, școala de partid și de cadre a PCR.

Pentru a fi admis la „Ștefan Gheorghiu“, Petre Daea a arătat că are o origine sănătoasă, a dovedit devotament față de Partidul Comunist, a fost propus de organizațiile muncitorești ale PCR și, în final, a primit binecuvântarea lui Nicolae Ceaușescu. 

În perioada 1976 – 1979, Petre Daea a urmat „cursurile universității politice și de partid“ (Ștefan Gheorghiu - n.red.), după cum singur menționează într-un document obținut de Newsweek România. 

Acest aspect nu este menționat în cv-ul oficial al ministrului de astăzi al Agriculturii. Între 1982 – 1983, Petre Daea s-a întors la Academia de Partid „Ștefan Gheorgiu“, urmând Institutul Central de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economia și Administrația de Stat. Pe site-ul guvernului, actualul ministru al Agriculturii pretinde însă că la institut ar fi obținut un doctorat, dar documententele consultate de Newsweek România îl contrazic. 

Citește și: Dosarul lui Petre Daea - Activistul de nota 10 al lui Ceaușescu

Petre Daea a fost cursant la secția „Agricultură/CAP“. A luat note de 10 la examene precum „Materialismul dialectic și istoric, concepția revoluționară despre lume și viață a PCR, fundament teoretic al conștiinței socialiste“ sau „Atributele conducerii unității agricole socialiste“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te