În timp ce prim-ministrul Fumio Kishida și-a semnalat disponibilitatea în weekend, în urma unei solicitări din partea Washingtonului, al patrulea cel mai mare cumpărător de petrol din lume are restricții asupra modului în care poate acționa cu rezervele sale – formate atât din stocuri private, cât și din acțiuni publice – care de obicei pot fi utilizate numai în vremuri de criză.
Una dintre surse a spus că guvernul intenționează să elibereze din porțiunea acțiunilor deținute de stat pentru suma minimă necesară.
Oficialii se uită, de asemenea, la stocurile private care fac parte din rezerva națională, despre care unii consilieri susțin că pot fi eliberate fără restricții, a spus o a doua sursă.
Citește și: OMS, „îngrijorată” de răspândirea COVID în Europa: 500.000 de decese ar putea surveni până în martie
„Nu avem de ales decât să venim cu ceva”, după o solicitare din partea Statelor Unite, a declarat o a treia sursă pentru sursa citată. Toate sursele au refuzat să fie identificate, deoarece planul nu a fost făcut public.
Secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat luni că nimic nu a fost decis, în timp ce Kishida a declarat sâmbătă că guvernul este în proces de a lua în considerare ce ar putea face din punct de vedere legal, potrivit B1TV.
„Ar trebui să ne schimbăm legea și asta ar dura timp. Dar unii susțin că stocurile private pot fi eliberate”, a spus a doua sursă.
„Trebuie să extindem definiția pentru a putea fi lansate”, a spus oficialul, adăugând că nicio licitație nu este iminentă.
Citește și: Ce-l recomandă pe Cseke să fie ministru la Sănătate și Dezvoltare: manager de petshop și florărie
Companiile private japoneze, inclusiv rafinăriile, dețin aproximativ 175 de milioane de barili de țiței și produse petroliere ca parte a Rezervei Strategice de Petrol (SPR), suficient pentru un consum de aproximativ 90 de zile.
Rezervele companiilor petroliere au fost exploatate în timpul războiului din Golf din 1991 și în urma cutremurului din 2011 și a dezastrelor tsunami.
Țițeiul Brent și-a revenit din pierderile anterioare și a crescut cu aproximativ 0,5% după ce prețurile au scăzut vineri, o scădere care a fost atribuită în mare parte blocajelor iminente în Europa, mai degrabă decât planurilor de a elibera petrol.
Administrația Biden a făcut cererea neobișnuită altor economii majore de a lua în considerare eliberarea petrolului din rezervele lor strategice, deoarece prețurile ridicate încep să producă inflație nedorită și să submineze redresarea de după pandemia de COVID-19.