Isărescu poate rămâne guvernator al BNR chiar dacă a turnat la Securitate

DE Valentin Mirică | Actualizat: 16.06.2020 - 16:51

Legea de organizare a BNR nu interzice foștilor colaboratori ai Securității să facă parte din consiliul de administrație al băncii centrale. Membrii conducerii BNR pot fi revocați de Parlament, dar motivele sunt extrem de vagi.

SHARE

Potrivit legii de organizare a BNR, “revocarea din funcţie a oricărui membru al consiliului de administraţie se face de către Parlament, la propunerea comună a comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului, dacă acesta încetează să îndeplinească condiţiile necesare pentru exercitarea atribuţiilor sale sau dacă se face vinovat de abateri grave“. Legea nu definește aceste “abateri grave“. 

Nici în ceea ce privește îndeplinirea “condițiilor necesare pentru exercitarea atribuțiilor“ nu există definiții clare. 

La articolul 34 al legii sunt prevăute incompatibilitățile și conflictele de interese: “Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României nu pot fi deputaţi ori senatori, sau membri ai unui partid politic şi nu pot face parte din autoritatea judecătorească sau din administraţia publică“.

Pe tot cuprinsul legii, nu există referiri la efectele unei posibile cooperări cu Securitatea. 

Isărescu ar putea fi, eventual, acuzat de fals în declarații, dacă se va constata că el a colaborat cu Securitatea, dar a dat declarații pe propria răspundere că nu a făcut acest lucru. Totuși, până acum, nici un turnător n-a fost condamnat din acest motiv, aceștia invocând faptul că, la momentul la care au dat o declarație pe propria răspundere, nu știau că, legal, au fost colaboratorii Securității. 

În consecință, chiar dacă instanța de judecată va stabili că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securității, sub pseudonimul “Manole“, el nu poate fi obligat să demisioneze. Actualul consiliu de administrație are mandat până în octombrie 2024. Mugur Isărescu (70 de ani) conduce BNR din septembrie 1990, el fiind cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale.

Presa a scris, luni, că CNSAS a transmis Curții de Apel dosarul de Securitate a lui Isărescu, cerând să se constate că acesta a fost colaborator al Securității. „Poziția BNR este că Mugur Isărescu nu a colaborat cu Securitatea. Această poziție este susținută de trei documente ale CNSAS prin care confirmă că nu a colaborat cu Securitatea”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR. Și numele lui Adrian Vasilescu apare pe o listă de colaboratori ai Securității, listă publicată în 2018 de istoricul Mădălin Hodor. 

Jurnalistul Cătălin Prisacariu a scris din martie 2017 că Isărescu apare în dosarele din arhiva CNSAS ca fiind informator al fostei poliții politice, sub numele de cod “Manole“. Cu toate acestea, în vara lui 2019,  Isărescu a fost avizat favorabil de comisiile parlamentare de specialitate, cu unanimitate de voturi, pentru un nou mandat de guvernator. La votul în plen, a primit 300 de voturi “pentru“ și 15 împotrivă. Candidatura sa a fost sprijinită, oficial, de PSD și ALDE. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te