Președintele Iohannis îi ia peste picior pe PSD-iști în răspunsul trimis Curții Constituționale

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 14.02.2020 - 17:25

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri Curții Constituționale punctul de vedere al Administrației Prezidențiale în legătură cu conflictul juridic semnalat de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și de președintele Senatului, Titus Corlățean.

SHARE

Social democrații îl acuză pe președinte la Curte că a creat un blocaj instituțional și că l-a desemnat cu încălcarea prevederilor Constituției pe Ludovic Orban, după ce premierul fusese demis prin moțiune de cenzură.

În documentul Administrației Prezidențiale, președintele susține că din sesizarea PSD lipsesc tocmai argumentele unui conflict instituțional, pentru că social democrații „nu au putut identifica” elementele unui blocaj, motiv pentru care sesizarea Curții este inadmisibilă.

În legătură cu blocajul instituțional, președintele argumentează cu citate din DEX pentru a arăta ce înseamnă cuvântul „a bloca”.

Klaus Iohannis susține că atributul desemnării unei persoane pentru funcția de premier îi aparține exclusiv atunci când nu există o majoritate parlamentară. Președintele amintește de desemnările unor premieri PSD, desemnări făcute în contextul în care PSD și ALDE aveau majoritate în legislativ.

De asemenea, președintele precizează că argumentul folosit de PSD, conform căruia un premier demis prin moțiune nu mai poate fi propus din nou, reprezintă o decădere din drepturi care nu este prevăzută de Constituție, potrivit Digi24

Din sesizarea PSD lipsesc tocmai argumentele unui conflict instituțional: „apreciem că această omisiune în motivare nu poate avea altă explicație decât aceea că autorul sesizării, în mod obiectiv, nu a putut identifica elementele care ar contura un blocaj instituțional”.

Președintele susține că cererea este indamisibilă pentru că lipsesc trăsăturile specifice unui conflict de natură constituțională între puterile statului.

„Președintele României a desemnat pentru funcția de prim-ministru una dintre cele trei persoane propuse de către partidele și formațiunile politice participante la consultări. Nefiind în situația unei majorități absolute deținute în Parlament de un partid, în urma consultărilor, Președintele României a desemnat candidatul propus de Partidul Național Liberal (PNL).”

Sesizarea lui Marcel Ciolacu, pur politică: „cererea apare ca o expresie a nemulțumirii de natură pur politică a unui partid politic participant la consultări, al cărui exponent este autorul sesizării, și nu ca o expresie a unei imposibilități de funcționare instituțională”.

Klaus Iohannis citează din DEX pentru a explica lipsa unui blocaj instituțional – „Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române prin „a bloca” se înțelege „a nu mai funcționa sau a face să nu mai funcționeze”.

Or, prin emiterea decretului de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru, Parlamentul României nu este împiedicat în exercitarea vreuneia dintre atribuțiile sale, ci dimpotrivă, ca efect al acestei desemnări, se deschide procedura învestirii Guvernului, în cadrul căreia poate fi exercitat dreptul exclusiv al senatorilor și deputaților de a decide asupra acordării încrederii viitorului Guvern”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te