Iohannis : „Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală”

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.09.2023 - 20:32
Iohannis : „Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală” - Foto: INQUAM Photos/ George Călin/ Imagine cu caracter ilustrativ

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării noastre creează o "problemă reală" şi o situaţie "inacceptabilă", a afirmat, joi, preşedinte Klaus Iohannis.

SHARE

Şeful statului a participat la evenimentul World Leaders Forum cu tema "Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră", la Universitatea Columbia din New York şi a răspuns întrebărilor studenţilor.

Iohannis : „Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală”

El a amintit că au existat trei situaţii când au fost descoperite resturi de drone în ţara noastră. "Din fericire până în prezent nu a fost rănit nimeni, dar nu însemnă că aceste incidente nu contează", a arătat Iohannis.

Citește și: Dronă rusească descoperită la 9 km de orașul Tulcea. A căzut lângă un obiectiv militar românesc

Preşedintele a explicat că forţele ruse atacă micile porturi de pe malul ucrainean. "Explicaţia mea e că Rusia vrea să lovească în tranzitul cerealelor ucrainene", a punctat şeful statului.

Klaus Iohannis a calificat atacurile Rusiei drept crime de război.

"Este inacceptabil. Totuşi, aceste atacuri sunt crime de război, pentru că nu atacă ţinte militare, ci ţinte civile, infrastructură civilă, oameni care lucrează în acele porturi. A fost inacceptabil în sine, de la început, dar această propagare este complet inacceptabilă", a susţinut preşedintele Iohannis.

El a menţionat măsurile luate în România în acest context.

"Am discutat cu aliaţii, ne-am consolidat apărarea antiaeriană în zonă, pentru a ne proteja cetăţenii, dar, în continuare (situaţia - n.r.) rămâne inacceptabilă, în ciuda faptului că intenţia Rusiei nu este să atace România. Aceste drone nu atacă România, dar, cum cad în România, aceasta este o problemă reală care trebuie să fie rezolvată", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a vorbit şi despre situaţia românilor de pe malul român al Dunării, foarte aproape de conflict.

"Oamenii sunt speriaţi. Dacă locuieşti într-un mic sat pe malul Dunării şi vezi cum cade o dronă lângă tine, te gândeşti - 'Poate următoarea cade pe casa mea'", a spus el.

Citește și: MApN anunță că s-au găsit fragmente dintr-o dronă în apropiere de localitatea Plauru

Iohannis a subliniat, însă, că oamenii înţeleg importanţa susţinerii Ucrainei.

"Dincolo de teamă, (ei - n.r.) văd de ce trebuie să fim alături de Ucraina, pentru că văd bombardamentele de pe partea cealaltă şi se gândesc că dacă stăm şi nu facem nimic, poate acest lucru va veni şi peste noi", a evidenţiat şeful statului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te