Ioana Mihăilă, Vlad Voiculescu și Florin Cîțu, urmăriți penal în dosarul vaccinurilor anti-COVID

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.12.2023 - 17:54
oana Mihăilă, Vlad Voiculescu și Florin Cîțu, urmăriți penal Foto: colaj facebook/ Freepik.com - rol ilustrativ

Ioana Mihăilă, fost ministru USR al Sănătății, în perioada pandemiei de Covid-19 a fost trimisă în judecată, alături de Vlad Voiculescu, și fostul premier, Florin Cîțu, în dosarul achiziției de vaccinuri COVID. Ea este acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

SHARE

Ioana Mihăilă este a treia persoană trimisă în judecată în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID, în valoare de 10 miliarde de euro. Ea este acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. 

În aceeași zi cu Ioana Mihăilă a fost trimis în judecată de DNA și Vlad Voiculescu, iar săptămâna aceasta și fostului premier, Florin Cîțu, i s-au adus la cunoștință acuzațiile în acest dosar. 

Ioana Mihăilă, Vlad Voiculescu și Florin Cîțu, urmăriți penal în dosarul vaccinurilor anti-COVID

Potrivit unui comunicat DNA,  Ioana Mihăilă, a data faptei având funcția de ministru al Sănătății, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

Citește și: Cum a „presimțit” Ciolacu cu un an înainte scandalul vaccinurilor COVID cu prejudiciu de un miliard

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

”La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Citește și: Războiul vaccinurilor Covid: Compania CureVac a depus o plângere împotriva rivalului său BioNTech

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, suspecta Mihăilă Ioana, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi inițiat un memorandum aprobat la data de 13 mai 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 34.099.623 doze de vaccin Pfizer.

Citește și: Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, vizați de DNA în dosarul vaccinurilor anti-COVID

Aceste demersuri s-ar fi desfășurat în condițiile în care suspecta ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

Suspectei Mihăilă Ioana i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, se arată în informarea DNA.


Vlad Voiculescu, acuzat de abuz în serviciu și complicitate

Vlad Voiculescu, și el ministru al Sănătății în perioada Covid, este acuzat de  două fapte de abuz în serviciu și una complicitate la abuz în serviciu, toate cu consecințe deosebit de grave.

De asemenea, și senatorul Florin Cîțu, premier în vremea pandemiei de Covid, a fost trimis în judecată, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te