Invazie de țânțari în București. De ce Primăria Capitalei a început tratamentele abia în iunie

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.06.2019 - 13:15
Primarul Capitalei, Gabriela Firea/Foto: Inquam Photos/ George Călin
Primarul Capitalei, Gabriela Firea/Foto: Inquam Photos/ George Călin

Bucureștiul se confruntă cu o adevărată invazie de țânțari, fiind aproape imposibil să stai în aer liber fără să te alegi cu o duzină de pișcături. Problema este cu atât mai garvă cu cât de câțiva ani în București au apărut și țânțarii tigru care atacă și ziua.

SHARE

Primăria Capitalei, instituția cu atribuții în acest domeniu, trebuia să înceapă încă din luna aprilie tratamentele de combatere a insectelor, însă a început abia în iunie, deoarece contractul cu operatorul privat a expirat la începutul anului, iar serviciul a fost delegat Companiei Municipale, contractul fiind semnat abia în iunie. Cauza a fost bugetul aprobat cu întârziere, iar compania municipală încă nu obținuse autorizațiile necesare pentru prestarea serviciului și nici nu avea utilajele necesare, potrivit Hotnews.ro

Tratamentele de combatere a țânțarilor au început abia la jumătatea lunii iunie, când era prea târziu. Acestea începeau în mod obișnuit în aprilie, pentru omorârea larvelor. Mai mult, fiindcă în ultimii ani insectele nu au fost stârpite corespunzător - și în anii trecuți au fost probleme cu prestarea serviciului - problema a devenit tot mai greu de gestionat. Dincolo de disconfortul produs de înțepături, problema majoră este că țânțarii transmit boli grave cum ar fi meningita sau West Nile.

Un aspect pozitiv față de anii trecuți este că Primăria va stropi din stradă și pe domeniul privat. Până acum municipalitatea aplica tratamente doar pe spațiile pe care le administrează (parcuri, cimitire, malurile lacurilor, piețe, instituții din subordine), iar domeniul privat, care acoperă cea mai mare parte din oraș, rămânea descoperit (subsolurile blocurilor, grădinile blocurilor, curți).

Pe zonele proprietate privată, în teorie, tratamentele trebuie aplicate de proprietari, însă în practică acest lucru nu se întâmplă. Dacă tratamentul nu se aplică unitar și nu se stârpesc focarele de infecție, de exemplu de pe o stradă cu 20 de case, zece aplică și zece nu, țânțarii nu vor fi stârpiți și se înmulțesc din nou.

Bugetul alocat pentru combaterea tantarilor în 2019 este de 9.681.814,80 lei, potrivit HCGMB nr. 251/2019 prin care a fost aprobat Programul Unitar de Acțiune pentru anul 2019. Suma este alocată pentru 14 tratamente.

Dotarile Companiei Municipala Eco Igienizare Bucuresti sunt: 12 utilaje de mare capacitate în sistem ULV(Ultra Low Volume), 30 TermoFoggere si 45 atomizoare pentru tratamentele în spațiile greu accesibile din interiorul cartierelor. Numarul de angajati este de 57, potrivit informațiilor transmise de municipalitate.

La finalul anului 2018, compania avea 89 de angajați, iar până la finalul anului 2019 vrea să ajungă la 219. În 2019, compania are un buget estimat de circa 29 milioane lei, proiectul de buget însă nu a fost aprobat de Consiliul General.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te