Invazie de musculiţe în Capitală. Primăria susține că insectele sunt importante pentru mediu

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 23.06.2024 - 20:41
Invazie de musculiţe în Capitală. Primăria susține că insectele sunt importante pentru mediu foto: captură Observator (fotografie cu caracter ilustrativ)

Parcurile şi zonele dintre verzi sunt pline de insecte. Oamenii se plâng că seara este cel mai rău şi evită chiar să mai iasă la plimbare. În timp ce firmele private spun că au zilnic, zeci de cereri pentru dezinsecţie, compania primăriei susţine că nu e nevoie de tratamente.

SHARE

Specialiştii spun că musculiţele pot fi deranjante dar nu sunt periculoase. Insectele au apărut din cauza temperaturile extrem de ridicate şi de la umiditatea din ultima perioadă.

"Mă duce cu gândul la chironomide dar sunt asemănătoare țânțarilor dar nu înţeapă. Pot forma roiuri mari, deranjante. Sunt insecte generatoare de disconfort dar totodată fac parte din lanţul trofic", explică Aurelian Pintiliescu, biolog compania Eco Igienizare.

Deşi Primăria Capitalei a început dezinsecţia în luna aprilie, pentru aceste insecte nu au avut efect. Firmele private au cereri în fiecare zi. Un singur tratament poate costa până la 350 de lei.

Invazie de musculiţe în Capitală. Primăria susține că insectele sunt importante pentru mediu

"Sunt undeva la 15-20 de intervenţii zilnic. Oamenii fac tratamente pentru aceste musculiţe ca un factor de disconfort decât de teama că ar putea fi înţepaţi. A existat o cerere mai ridicată luna aceasta.

Citește și: Planta care te scapă complet de căpușe pe timpul verii. Un buchet costă doar 9 lei

Creşterea, să zic, că ar fi undeva cu 15%, 20% chiar faţă de luna iunie a anului trecut. Ideal ar fi să se facă tratamentele spre după-amiază cu insecticide de contact", a declarat Alexandru Laveş, director firmă dezinsecţie.

Aceste insecte ar fi importante pentru mediu, susține Primăria

Primăria are altă variantă. Aceste insecte ar fi importante pentru mediu aşa că nu se impun tratamente specifice.

"Nu ai cum să scapi de la sine de ceva care apare pe căldură decât atunci când se mai răcoreşte. Adică sunt insecte benefice, fac parte din fauna utilă, sunt implicate în lanţul trofic, în procese de polenizare, în procese care susţin biodiversitatea.

Acum să intervenim agresiv cu tratamente de dezinsecţie pentru orice insectă, nu este ok", explică Aurelian Pintiliescu, biolog compania Eco Igienizare.

Citește și: Floarea care te scapă de țânțari, gândaci, căpușe. Crește pe toate gardurile, dar și în apartamente

"Legea pe noi ne obligă să acţionăm împotriva aşa-numiţilor transmiţători, fie că sunt insecte, fie că sunt şobolani sau alte specii. E o chestiune pe care o avem în analiză.

Legea nu ne obligă să o facem dar dacă este suficient de frecventă o să încercăm să acţionăm", adaugă Nicuşor Dan, primarul Capitalei.

Specialiştii se aşteaptă şi la o explozie a numărului de ţânţari şi atrag atenţia că asta ar putea duce la apariţia virusului Westnile, care poate fi mortal. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te