Intră România total în Schengen în 2024? Un lider european spune că va încerca să convingă Austria

DE Alin Crișan | Actualizat: 01.02.2024 - 19:56
Intră România total în Schengen în 2024? Un lider european spune că va încerca să convingă Austria - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
Intră România total în Schengen în 2024? Un lider european spune că va încerca să convingă Austria - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Intră România total în Schengen în 2024? Un lider european spune că va încerca să convingă Austria și că românii și bulgarii vor putea circula liberi în spațiul Schengen cât de curând.

SHARE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este convinsă că România şi Bulgaria vor deveni în curând membri deplini ai spaţiului Schengen, transmite APA.

Intră România total în Schengen în 2024? Un lider european spune că va încerca să convingă Austria

'Puteţi conta pe noi că vom întări şi mai mult graniţele şi vom convinge Austria că România şi Bulgaria merită să fie deplin în Schengen', a afirmat şefa Comisiei într-o conferinţă de presă după summitul UE de joi de la Bruxelles.

'Comisia Europeană este convinsă de mai mulţi ani că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru Schengen', a subliniat von der Leyen.

UE a întreprins în ultimele luni câteva proiecte cu finanţare europeană vizând consolidarea frontierelor în România şi Bulgaria, şi misiuni constatative pe teren, iar aceasta a convins Austria 'să facă primii paşi pentru Schengen-ul aerian şi maritim'.

Citește și: Reuniunea Informală a Consiliului JAI. Perspective sumbre pentru România la „Schengen-ul terestru”

Şefa Comisiei a mai precizat că în bugetul multianual majorat al UE convenit joi sunt prevăzute resurse suplimentare pentru întărirea frontierelor.

Statele UE au aprobat în decembrie desfiinţarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România în martie 2024.

Discuţiile referitoare la eliminarea controalelor la frontierele terestre continuă, subiectul urmând să se afle printre priorităţile agendei viitoarei reuniuni a miniştrilor de interne din UE la începutul lunii martie, adaugă APA.

Prețul plătit ca să intrăm în Schengen. 8.000 de migranți ilegali rămân în România

Ministerul de Interne de la Viena insistă asupra condițiilor în cadrul negocierilor în curs. Cea mai importantă este ca migranți ilegal, descoperiți în România, să rămână în această țară. Anul acesta, la granița cu Ungaria au fost prinși 8.000 după cum a aflat Newsweek România.

Newsweek a obținut în exclusivitate de la Poliția de Frontieră datele privind traficul de migranți la granițele României.

Astfel, conform unui răspuns al unei solicitări Newsweek România, ”de la începutul anului 2023, până la data de 10.12.2023, la nivelul întregii ţări, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 11.574 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine”.

Citește și: Dezastrul Schengen. Fără criterii, termene, foaie de parcurs pentru aderarea României cu granițele

Poliția de Frontieră a mai amintit că, din numărul total menţionat mai sus, raportat la ţările cu care ne învecinăm, la frontiera cu Ungaria, pe sensul de ieşire, au fost depistaţi 8.763 de migranţi, dintre care, la frontiera verde - 1.589 migranţi şi 7.174, în punctele de trecere.

Practic, numărul de migranți care au forțat frontierele s-a dublat față de anul trecut.

Newsweek a scris că Viena nu se gândește să deschidă granițele terestre ale Schengen pentru România. 

Austria a anunțat că vom intra în Schengen și cu frontierele terestre atunci când vom proteja corect granițele UE.

„Sunt simple speculații orice alte discuții”, a spus ministrul de Interne austriac. România va intra în Schengen cu aeroporturile și porturile în martie 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te