Judecătoria Brăila a decis eliberarea condiţionată a lui Stănel Corbu (fost Lăcătuş), liderul unei grupări interlope din cartierul brăilean Lacu-Dulce, condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru complicitate la tentativă de omor. Decizia a fost contestată la instanţa superioară.
Citește și: Un tirist român și-a dat întânire cu "Îngerul Dulce" care a venit cu prietenul și l-a electrocutat
„Admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Stănel Corbu. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului din executarea pedepsei de 3 ani si 4 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 147/2019 a Tribunalului Brăila (mandat de executare nr. 191/2020), dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare avansate de stat, rămân în sarcina acestuia. Constată că petentul a fost asistat de apărător ales. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, a hotărât instanţa.
Citește și: O judecătoare de la Lehliu-Gară, pedepsită "de ochii lumii" pentru că întârzia soluționarea cauzelor
A depus la instanță o promisiune de angajare
Avocatul lui Corbu a depus la instanță o promisiune de angajare și mai multe înscrisuri din care rezultă că Stanel Corbu și-a câștigat existența prin muncă, nu are cazier judiciar, iar până la vârsta de 54 de ani a muncit.
Citește și: VIDEO Mircea Nebunu, urmărit și de negăsit, live din Italia: Plec cu vapoarele lui Abramovici
Totodată, avocatul a arătat că Stanel Corbu „nu a avut abateri de la normele de convieţuire socială, a avut câştigată existenţa prin muncă, are familie, copii, nepoţi, iar această amânare i-a fost dată pur şi simplu pentru că se află la prima analiză”, considerând că „instanţa poate manifestă clemenţă pentru a i se da posibilitatea de a reveni în sânul familiei”.
De cealaltă parte, procurorul de ședință a susținut în fața judecătorului că este necesară o amânare a eliberării condiționate pentru a verifica dacă Stanel Corbu își poate menține conduita pozitivă din prezent, raportat „la conduita extrem de gravă pentru care a fost condamnat, respectiv la infracţiunea de tentativă la omor”. Astfel, a cerut respingerea cererii și rediscutarea acesteia peste trei luni, conform De Brăila.
Cum a comandat Stănel Corbu înjunghierea celui care l-a lovit cu toporul
Stelu Bănică, membru al clanului interlop din care face parte Stănel Corbu şi unul dintre locotenenţii acestuia, a primit 4 ani de închisoare pentru tentativă de omor şi violare de domiciliu.
Imediat după comiterea faptei, bărbatul a fugit din ţară, încercând să îşi piardă urma, dar după doi ani s-a predat autorităţilor judiciare, în condiţiile în care fusese dat în urmărire internaţională. Un martor din dosar, Dumitrache Ion, a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă după ce şi-a schimbat declaraţia dată iniţial în faţa anchetatorilor.
Lovit şi înjunghiat în propria casă Stănel Corbu a pus la cale o răzbunare sângeroasă, pe 8 august 2016, împotriva lui Ionuţ Marin Vrînceanu, zis „Ionel”, un fost membru al grupării conduse de Corbu, care se distanţase de foştii parteneri de fărădelegi.
Mai mult decât atât, în octombrie 2015, Vrînceanu l-a atacat cu un topor pe Corbu, fiind la un pas să îl omoare. Interlopul nu a trecut cu vederea gestul şi a pus la cale un plan pentru a-şi ucide rivalul.
Conform procurorilor, Stănel Corbu l-a transportat pe Bănică Stelu la un imobil de pe strada Plevna din Brăila, unde se afla Ionuţ Marin Vrînceanu. Bănică Stelu a dat buzna în casă, lovindu-l şi injunghiindu-l de mai multe ori pe cel care l-a tăiat cu toporul pe Stănel Corbu. După comiterea faptei, Corbu l-a ajutat să fugă.