Interlopul oltean Rechinu a fost arestat în mai 2021, la solicitarea procurorilor români, în vederea extrădării.
El este deținut la închisoarea de maximă siguranță, Altiplano, din Mexico City, acolo de unde a reușit să evadeze, în 2015, celebrul Joaquín Guzmán Loera „El Chapo” .
Chiar din prima zi, Rechinu a recurs la tot felul de tertipuri pentru a-și zădărnici extrădarea. I-a scris chiar și președintelui Mexicului, susținând că este nevinovat. Iar până acum i-a reușit.
Interlopul oltean Rechinu nu poate fi extrădat de 2 ani din Mexic
Când a fost arestat, președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a spus că va fi un proces rapid. Însă Rechinu a deschis mai multe procese, printre care și unul în care se plângea de mâncarea din penitenciarul Altiplano, iar rezultatul a fost că este încă în Mexic.
Citește și: Brăila, cel mai periculos oraș din România: Zeci de crime odioase și răfuieli sângeroase
Politicieni și procurori, mituiți de Rehinu
Biroul Federal de Investigații (FBI) investighează rețelele de finanțare și de spălare a banilor din Mexic legate de politicienii mexicani din Quintana Roo, inclusiv Laura Lynn Fernández Piña, candidata la funcția de guvernatoare a provinciei din partea Alianței pentru Mexic.
Citește și: O polițistă sub acoperire l-a vrăjit pe traficantul Mizdron care vindea cocaină în cluburi de lux pe Litoral
În cadrul anchetei asupra mafiei românești, condusă de Florina Tudor, zis Rechinu, care operează în Riviera Maya, martori colaboratori ai FBI aflați sub protecția autorităților Statelor Unite au avertizat că, deși Tudor este încarcerat, grupul său continuă să funcționeze în Quintana Roo în rețeaua clonării cardurilor, traficului ilegal de cubanezi și traficului de femei.
Potrivit informațiilor publicate de Reforma, unul dintre martori a declarat autorităților americane că grupul condus de Tudor a folosit un intermediar cunoscut sub numele de „Capitán Marino” pentru a sprijini campaniile Laurei Fernández la alegerile pentru primarul orașului Puerto Morelos în 2016 și 2018 și a susținut și alte campanii pentru candidații Partidului Verzilor din Quintana Roo.
Reușiseră să nu fie nici măcar suspecți de infracțiunile pe care le făcuseră
Pe lista oficialilor corupți de interlopul oltean Florian Tudor, zis Rechinu, se află și un procuror mexican care a făcut ca mafioții români să nu fie nici măcar pe lista de suspecți în dosarele în care erau acuzați de omor și tentativă de omor.
Procurorul mexican Jonathan Medina Nava este acuzat că se afla pe statul de plată al grupării de interlopi conduse Florian Tudor în timp ce investiga o crimă și o tentativă de omor care aveau legătură cu banda craioveanului cunoscut sub porecla de „Rechinul", conform context.ro.
Procurorul a reușit ca oamenii Rechinului să nu fie nici măcar suspecți în cel puțin două dosare penale în care erau acuzați de tentativă de omor și omor în Cancun, Mexic. Procurorul plătit de Florian Tudor a decis că infracțiunile au fost comise de cetățeni mexicani.
Citește și: Cât de periculoase sunt nevestele Cordunenilor: arest și control judiciar pentru cămătărie și șantaj
În România, procurorii DIICOT au constat că trei dintre locotenenții lui Florian Tudor sunt principalii suspecți ai tentativei. Tribunalul București i-a condamnat pe cei trei interlopi la ani grei de închisoare. Aceștia au făcut însă apel și s-au folosit în apărare de dovezile dubioase furnizate de chiar de procurorul Medina Nava.
În 2020, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), o rețea internațională de jurnalism de investigație, a publicat o investigație aprofundată privind operațiunile bandei lui Tudor, care a operat în zona Riviera Maya – Mexic. „Rechinul” și locotenții săi au ajuns să opereze la nivel global și se estimează că au furat peste 1 miliard de dolari de la turiștii din America Latină. Principalul obiect de activitate al grupării era skimmingul – furtul banilor din bancomate cu ajutorul cardurilor clonate.
Rechinu, arestat în Mexic în mai 2021
Liderul grupării, interlopul oltean Florian Tudor, a fost arestat în mai 2021, în Mexic, și, de atunci, se judecă extrădarea sa în România.
Șase dintre locotenenții săi au fost condamnați la noi în țară pentru diverse infracțiuni – trei dintre ei pentru că au încercat să ucidă un bărbat la ordinul lui Tudor. Cei trei au contestat sentința.
Avocații lor și-au bazat apărarea pe rapoartele procurorului mexican Jonathan Medina Nava, care a atribuit tentativa de omor unor mexican. Astfel că aliații lui Tudor susțin prin avocați că nu sunt vinovați pentru că investigația din Mexic a stabilit cine a comis tentativa.
Lui Medina Nava i-a fost pus sub sechestru contul bancar de către anchetatorii financiari mexicani în 2021, în urma unor suspiciuni că ar fi primit mită chiar de la șeful grupării de interlopi, Florian Tudor.
Închis în penitenciarul din care a evadat El Chapo
Rechinu a fost arestat în Cancun, Mexic, la 27 mai 2021, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile române. O săptămână mai târziu a fost mutat de la penitenciarul Nord, din Mexico City, la închisoarea de maximă siguranță Altiplano. Imediat a încercat toate tertipurile pentru a scăpa de acolo.
În noaptea de 11 iulie 2015, Joaquín Guzmán Loera „El Chapo” a devenit primul prizonier din istorie care a scăpat din această închisoare de maximă securitate. El a fugit parcurgând un tunel de 1,5 kilometri cu ajutorul unei motociclete fixate pe șine. Tunelul avea ventialție și era luminat.
Citește și: Anamaria Prodan și legăturile cu Cămătarii, Fane Spoitoru și Cordunenii: De acolo a plecat șmecheria
Cum a vrut interlopul oltean Rechinu să iasă din închisoarea din care a evadat El Chapo
Avocații Rechinului au cerut insistent mutarea sa de la Altiplano într-o închisoare mai blândă.
O instanță federală a stabilit, la începutul acestei luni, că Florian Tudor trebuie să-și continue procesul de extrădare către România fiind deținut în închisoarea de maximă siguranță Altiplano și nu în închisoarea de Nord, așa cum a cerut apărarea liderului mafiei românești.
Citește și: Brigada interlopilor români care a terorizat Torino, condusă de un fotbalist. Și albanezii se temeau
Judecătoarea Isabel Porras Odriozola, șefa Tribunalului a III-a Penal Unitar din Mexico City, a stabilit că Florian Tudor, fiind acuzat de infracțiunea de crimă organizată, trebuie să rămână într-o închisoare specială cu un nivel ridicat de securitate.
Porras Odriozola a mai afirmat că Florian Tudor, pe lângă faptul că este considerat un posibil lider al unei organizații criminale care activează la nivel internațional, cu capacitate infracțională mare și risc instituțional semnificativ ridicat, este acuzat de infracțiuni cu impact social ridicat. Prezența sa într-o închisoare cu un nivel de securitate mediu - scăzut ar pune în pericol instituția și ar avea o influență negativă asupra celorlalți deținuți.