Brăila a devenit cel mai periculos loc din România după ce, în ultimii ani, acolo au avut zeci de crime și răfuieli sângeroase ale interlopilor. Majoritatea acestora pleacă din Brăilița, cel mai rău famat cartier al municipiului.
Ultimul incident șocant, cel al interlopului Ionuț Radu, zis Pinocchio, căruia rivalii i-au tăiat ambele mâini cu macetele în plină stradă, vine după o serie lungă de violențe care au marcat Brăila în ultimii ani.
Brăila, cel mai periculos oraș din România
Intrelopi precum Titel Crăcănatu, Dumitru Buricea, Cațali, Corbu și Nicu Țăranu au făcut toate infracțiunile posibile de-a lungul timpului.
De altfel. și răfuiala căreia i-a căzut pradă Pinocchio ar fi fost , de fapt, o reglare de conturi între clanurile Cațali și Buricea.
Citeşte şi: Titel Crăcănatu a făcut infarct în maxi-taxi. Rivalul său, Buricea, făcuse AVC. Erau revoluționari
Un bărbat ar fi stat în scara blocului victimei și, la apariția acesteia, și-ar fi alertat complicii care așteptau într-o mașină parcată lângă bloc.
În jurul orei 23.00 victima, Ionuț Popa, zis Pinochio, a fost atacat imediat ce a ieșit din imobil. A încercat să scape, dovadă fiind urmele de sânge de pe mașinile parcate lângă bolidul său de lux.
Surse judiciare vorbesc despre un conflict mai vechi între două grupări rivale, implicate în trafic de persoane și de droguri.
Potrivit unor surse judiciare, Ionuț Popa ar fi fost supravegheat și de polițiștii antidrog. O altă variantă luată în calcul de experții din sistem este aceea că victima ar fi bănuită de unii interlopi că ar fi informator al poliției.
Asasinate șocante
Unul dintre cele mai șocante asasinate a fost cel din noaptea de 26 spre 27 mai 2017, atunci când Florin Pâtea (zis Pekenia) şi Mădălin Iulian Pentelie l-au ucis pe un rival, Cristian Brot, un tânăr de 28 de ani, în plină stradă.
Asasinatul a fost concretizat cu un pistol cu glonţ (s-au tras şase focuri, în plin) furat de la un poliţist din Italia.
La doar două zile distanţă, o nouă înfruntare interlopă, dar de data asta victima a scăpat cu viaţă de la tentativa de asasinat. Autor: Laurenţiu Prusianu, zis „Codin”, în vârstă de 24 de ani, individ cu patru clase primare şi cu antecedente penale - fiul interlopului Walter.
El la ciopârţit cu cuţitul pe un rival, ziua în amiaza mare, într-o agenţie de pariuri din centrul oraşului.
Cu doi ani înainte, acelaşi Laurenţiu Prusianu a fost implicat în scandalul de la sala de jocuri „Milion” (vizavi de Winmarkt), din toamna anului 2015. Prusianu a intrat în sala de jocuri înarmat cu un cuţit şi pus pe scandal.
După ce a pariat la ruletă, “Codin” a scos cuţitul şi a început să lovească tastatura ruletei. După ce a provocat şi alte distrugeri, scandalagiul le-a adresat angajaţilor ameninţări cu moartea, lăudându-se că este “nepotul lui Corbu”. A scăpat atunci cu o simplă amendă.
În septembrie 2017 septembrie , o nouă tentativă de asasinat. Ion Băncuţă, zis “Oaie”, liderul clanului Băncuţă, şi doi dintre fiii săi, Stivensen Băncuţă şi Selford Bănică (fost Băncuţă) l-au tăiat cu o sabie Cezar Şaim (membru al clanului Şaim), chiar sub nasul poliţiştilor, în parcarea Serviciului de Evidenţă a Persoanei de pe Bulevardul Al. I. Cuza.
Deşi au fost o mulţime de martori, dosarul a fost închis cu NUP, victima declarînd că s-a rănit grav după ce s-a impiedicat şi a spart un geam.
Stivensen Băncuţă este autorul unui asasinat în 7 ianuarie 2011, când l-a omorât cu sabia, în discoteca „Milennium” din cartierul Hipodrom, pe Lucian Pandrea (24 ani), nepotul interlopului Spiru Buricea, zis „Haret”.
Criminalul a fost prins după nouă luni de căutări şi, după ce a stat după gratii circa cinci ani (mare parte din timp în spitale-penitenciar) a fost lăsat liber cu diagnosticul de „schizofrenie paranoidă”.
Banda lui Cațali
În sudul Brăilei acţionează gruparea lui Radu Bogăţeanu zis „Caţali”, cunoscută drept „gruparea Vărsătura”, după domiciliul şefului. Radu a moştenit şefia grupării de la fratele cău, Constantin, care a fost ucis în plină stradă, cu mai multe lovituri de cuţit, în urmă cu mai bine de zece ani. Gruparea s-a aflat în „război” cu cealaltă grupare din sud, cea a fraţilor Buricea.
Titel Crăcănatu și Dumitrel Buricea au murit
Interlopul brăilean Titel Crăcănatu, cândva liderul lumii interlope brăilene, mutat între timp la Constanţa, a murit în timp ce se deplasa cu maxi-taxi pe ruta Constanţa- Brăila. Acesta ar fi suferit un infarct în timp ce se afla în zona localității constănţene Gălbiori.
Marele său rival era Dumitrel Buricea, liderul interlopilor din zona Brăilița, care, după cum se știe, a decedat în urmă cu doar câteva zile.
Dumitru Oprea, zis Titel Crăcănatu, se mutase de ceva timp la Constanţa, însă venea frecvent la Brăila, conform Obiectiv Vocea Brăilei.
Titel Crăcănatu a fost, în anii ’90 începutul anilor 2000, liderul lumii interlope brăilene. În acea perioadă, cartierele Obor, Hipodrom şi o parte din Chercea, precum şi Piaţa Concordia, erau controlate de Mihai Vincler şi aghiotanţii săi, Lacu Dulce era stăpânit de Stănel Corbu, cartierele Viziru şi Radu Negru erau controlate de banda fraţilor Costică şi Ghiţă Buricea, iar în Ansamblul Buzăului legea o făceau cei din gaşca fraţilor Ciocan. Toţi aceştia ascultau de o singură voce, cea a celebrului Titel Crăcănatu, potrivit unei ediţii vechi a cotidianului “Obiectiv – Vocea Brăilei”.
Citește și: VIDEO Ele sunt hoațele care furau din buzunare în Centrul Vechi prin metoda îmbrățișării
Cum a făcut pace Titel Crăcănatu cu Nicu Țăranu
Se mai fac şi acum reglări de conturi între grupări mafiote, însă cazurile sunt izolate şi rare, comparativ cu perioada mai sus-amintită.
Un moment ce a rămas în istoria lumii interlope a fost cel în care Crăcănatu a făcut pace cu Nicu Ţăranu, la botezul fiicei lui Corbu. Nicu Ţăranu era duşmanul de moarte al lui Dumitru Oprea, din cauza căruia a făcut ani grei de puşcărie şi a încasat o bătaie soră cu moartea. Țăranu, - Nedelcu Iancu, pe numele său - a dat mâna cu Crăcănatu, în semn de prietenie, la acel eveniment.
Titel Crăcănatu și Buricea erau revoluționari
Dumitru Buricea, liderul interlopilor din Brăilița, în vârstă de 73 de ani, a suferit un accident vascular, fiind transportat de urgență la București, însă nu a supraviețuit.
Buricea s-a impus în lumea interlopă a Brăilei în anii '90 - 2000, în zona Brăilița. Locul lui a fost preluat de fiul său, Marian Buricea, un cunoscut al polițiștilor.
Dumitru Buricea a avut și indemnizație de revoluționar, numărându-se printre interlopii din Brăila care au obţinut statutul de "luptător cu rol determinant" în Revoluţia din decembrie 89.
Buricea şi Titel Crăcănatu sunt două exemple în acest sens.
Infracțiunile clanului Buricea
Gruparea infracţională condusă de Buricea, care făcea avere din exploatarea sexuală a unor tinere naive, încă din anul 2012, intra în atenția DIICOT în 2017.
Citește și: VIDEO Cum a trișat Victor Pițurcă la cazino și a câștigat 170.000 de euro
Gruparea a fost destructurată în data de 25 octombrie 2017, când au fost efectuate percheziţii de amploare de către poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT, la interlopi din cartierul Brăiliţa. Descinderi s-au făcut şi la domiciliul lui Marian Buricea, însă acesta nu a fost reţinut sau arestat, chiar dacă procurorii arată faptul că gruparea lucra sub protecţia acestuia.
Citește și: Legăturile antrenorului Dan Alexa cu periculosul interlop "Spaima Timișoarei": Suntem ca frații
Percheziţiile s-au efectuat atât în municipiul Brăila şi în alte două judeţe, precum şi în localitatea Karlsruhe din Germania, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional specializat în trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani. Sute de mii de euro, autoturisme de lux, şalupe, bijuterii scumpe, telefoane mobile de ultimă generaţie, laptopuri şi multe alte bunuri de valoare – a fost captura impresionantă a procurorilor.
S-au efectuat 34 de percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost puse în aplicare 110 mandate de aducere. Gruparea era coordonată de un nucleu constituit pe raza municipiului Brăila, mai exact de brăileanul Tudorache Mihai, protejat de naşul Marian Buricea.
Proxeneţii s-au folosit de naivitatea mai multor tinere, care proveneau din familii sărace şi dezorganizate. Fetele erau trimise “la produs” în Austria, Elveţia, Germania, Belgia, Italia şi Spania. Pentru că “afacerea” era una prosperă, în 2013, au mai aderat şi alţi proxeneţi la grupul infracţional.
Unele tinere îşi dădeau acordul pentru a practica prostituţia, altele erau constrânse ori induse în eroare, până când proxeneţii reuşeau să le introducă în reţeaua creată. Aşa cum precizează şi anchetatorii, câteva fete erau ameninţate, şantajate, până când cedau şi “acceptau” să se prostitueze. Banii obţinuţi din “munca” fetelor erau folosiţi, în cea mai mare parte, de traficanţi.
Citește și: Cum a murit șeful clanului Buricea. El și Titel Crăcănatu aveau și indemnizație de revoluționar
Liderul brăilean percepea bani de la ceilalţi membri ai grupării, în schimbul unor ponturi despre locurile în care tinerele ar putea face bani mulţi.
În filmarea DIICOT se observa cum mascaţii au descins la o vilă impunătoare din cartierul Brăiliţa, care ar aparţine lui Marian Buricea. Au fost filmate “bijuteriile” pe patru roţi, pe care anchetatorii au pus sechestru.