Interlopii Superman Filozof și Amar au spus cum i-au dat mită judecătoarei Burlan.
Instanța supremă a audiat mai multe persoane în dosarul în care judecătoarea Elena Burlan-Pușcaș a contestat decizia Curții de Apel București de condamnare la trei ani și șase luni de închisoare pentru o faptă de luare de mită, dar a fost achitată pentru alte trei pretinse fapte de luare de mită.
Este vorba despre Florică Nicolae, zis Superman, Mihai Nicolae, zis Gilbert, Florin Nicolae, zis Filozof şi Ion Nicolae, zis Amar, patru dintre denunțătorii care au arătat anchetatorilor DNA, dar și în fața Curții de Apel București, că erau arestați preventiv, că după arestare li s-a propus un „târg” de 50.000 de euro și că după plata unei prime tranșe de 20.000 de euro au apărut și primele eliberări.
Citește și: Cum a corupt-o interlopul oltean Rechinu pe frumoasa politiciană Laura Fernández
Toți cei patru denunțători au indicat-o ca judecător care i-ar fi eliberat pe Elena Burlan-Pușcaș și au povestit cine le-a facilitat intervenția la magistrat.
Citește și: VIDEO Pistolarul cu BMW, bătut temeinic de un bărbat căruia îi trăsese 11 bile în cap și în față
Interlopii Filozof, Amar, Gilbert și Superman au spus cum i-au dat șpagă judecătoarei Burlan
Florin Nicolae, zis Filozof – unul dintre cei patru frați care au stat în arest preventiv în timpul anchetei pentru tentativă de omor și alte fapte cu violență și care au fost eliberați după contactul cu judecătoarea Burlan – a explicat instanței de judecată de ce a depus un denunț pe numele acesteia la ani buni după ce a dat banii.
Citește și: Unde au fugit interlopii Mircea Nebunu și Anaser Duduianu ca să scape de închisorile românești
„După condamnarea mea definitivă, au fost discuții cu mama. Spunea că merge la Poliție dacă Bera Silvia (femeia care le-a spus că îi poate scăpa de arest prin intermediul unui magistrat – n.r.) nu îi dă banii.
Am făcut denunțul doar în 2018 pentru că atunci am simțit nevoia. Am făcut denunțul atunci pentru că așa am simțit. Am zis, hai sa vedem ce se întâmplă și am fost la DNA, și am dat acele declarații”, a explicat unul dintre frați, în fața judecătorilor instanței supreme.
Citește și: Patroana și Dana Criminala, femeile care i-au marcat viața infractorului Leo de la Strehaia
Întrebat de procurorul DNA de unde știa că banii au ajuns la judecătoarea Burlan, „Filozof” a povestit: „De la Bera Silvia și Gabriel știu că cei 50.000 de euro au ajuns la Burlan. Nu știu eu ce relație era între ei și jude. Știu de cele două sume, de 20.000 de euro și de 27.300 de euro, și știu că mama a completat suma de bani”.
Citește și: Cum a murit interlopul Cascadoru, un apropiat a lui Nuțu Cămătaru. Era și columbofil
Întrebat de avocată „cine era judecătorul care a judecat cauza lor”, bărbatul a răspuns sigur pe el că a fost vorba despre fosta judecătoare Burlan.
Citește și: VIDEO Chioru, Rogojină și Marian au furat un seif cu 300.000 de euro de la un arbitru de câini
„Am și acasă această hârtie. Eu cred că dânsa. Așa mi se pare. Sunt 15 ani de atunci. Da’ am acasă actul și scrie acolo. Eu îl pot aduce aici la instanță dacă aveți nevoie”, a explicat martorul.
Citește și: Interlopul Vali Nebunu și soția, acuzați că și-au băgat ilegal copilul în România, vor la CCR
Acesta a mai detaliat și pentru ce a înțeles familia sa că plătește sumele considerabile de bani.
„Să mă scape de pușcărie. Când eram afară eu, erau frații mei la pușcărie. Stiu că primii bani au fost ca să scăpăm de pușcărie, iar a doua tranșă, ca să iasă frații mei care nu au ieșit prima oară. Nu mai știu. Ăia erau primii bani.
Știam că nu la Tribunal se termină treaba. Bera Gabriel ne-a dat asigurări prin mama, după a doua tranșă de 27.300 de euro, iar în prezența mea, Bera Silvia s-a exprimat că s-a rezolvat tot și nu mai trebuie niciun ban”, a mai spus martorul denunțător.
Citește și: O polițistă sub acoperire l-a vrăjit pe traficantul Mizdron care vindea cocaină în cluburi de lux
Din arestare în arestare
Un alt martor denunțător, Ion Nicolae, zis ”Amar”, a povestit cu lux de amănunte cum s-au dat banii pentru promisa eliberare a lui și a fraților săi.
„Prima oară când am fost arestat și a venit mama mea la penitenciar, am fost de acord cu ce mi-a spus ea. A fost o propunere a mamei. Erau foarte mulți bani. Prima dată când s-a pus problema că aș putea fi pus liber, am acceptat.
Când am văzut că am fost păcălit, am executat și pedeapsa și s-a dus și terenul, eu personal nu am mai putut face nimic. Dacă mergeam peste Bera să iau banii, mă duceam iar la pușcărie. Mi-a părut sincer rău.
Erau banii mamei mele. N-am fost la Bera Gabriel pentru că eu am mai fost arestat după acea primă arestare. Am fost luat pentru o tăinuire și am mai luat doi ani jumate. Am căzut iar și de aceea nu am mai ajuns la poliție.
Am considerat familia Bera o familie bună. Ne știam din copilărie. Acum, nu mai discut cu Gabriel”, a spus denunțătorul.
El a povestit și cum Silvia Bera, femeia care le-a înlesnit, contra unor sume considerabile de bani, eliberarea din arest preventiv i-ar fi făcut un semn, la momentul judecării propunerii de arestare de la acel moment, care să îi inducă ideea că judecătoarea ar fi de partea lor.
„Nu știu clar, pentru că eu eram arestat, tot ce știu știu e din ce mi-a spus mama mea. Am detaliat anterior. Când s-a judecat și am fost liberi, cea care a judecat a fost Burlan.
Eu eram în boxă, iar Silvia mi-a făcut semn, arătând și spre judecătoarea Burlan, indicându-mi că trebuie să stau liniștit pentru că va fi bine. Judecatoarea de atunci era o doamnă blondă cu parul puțin mai lung”, a mai spus ”Amar” în fața celor trei judecătoare de la ICCJ.
„Bera a spus clar că are o judecătoare care are blat și că ne scapă. Bera Silvia a cerut 50.000 de euro. Spunea că ne scoate pe toți patru. Noi, țigani, suntem puțin mai închiși la minte. Noi, când auzim de o chestie de asta, care ne avantajează, nu mai gândim. Noi facem, nu ne mai gândim, așa suntem noi, țiganii.
Ne mai păcălim și noi între noi. Suntem blestemați… Aveam încredere foarte mare în Bera Gabriel, am copilărit cu el. Și mama mea avea și ea încredere în el. Când am fost eliberat eu și Filozof, mama a explicat că a dat primii 20.000 de euro pentru noi doi și că ulterior, după ce merg și cei 30.000 de euro, ies și ceilalți doi.
Am întrebat de ce nu am ieșit toți patru deodată și ea a spus atunci că va rezolva și pentru ceilalți doi”, a mai spus denunțătorul, conform Gândul.
Superman nu știe nimic
Al treilea denunțător audiat, Florică Nicolae, zis Superman, le-a spus celor trei judecătoare că el nu a cunoscut mai deloc detalii ale afacerii judiciare care s-ar fi consumat între familia sa, familia Bera și judecătoarea Elena Burlan.
Superman a arătat că el nu a fost eliberat o dată cu frații săi și că nu cunoaște ce au discutat aceștia cât au fost închiși sau după ce au fost eliberați.
ICCJ judecă apelul declarat de Elena Burlan, după condamnarea fostei judecătoare de la Tribunalul București la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, decisă de Curtea de Apel București. Ce făcuseră Filozof, Amar, Gilbert și Superman
Faptele care au adus-o pe judecătoarea Burlan în vizorul DNA s-au petrecut în 2009. Florin Nicolae, mai cunoscut sub porecla de „Superman” şi fraţii săi, Mihai Nicolae, zis „Gilbert”, Florin Nicolae, zis „Filozof” şi Ion Nicolae, zis „Amar”, dar şi alţi membri ai clanului – Cristian Durbală,
zis „Banbulea”, Robert Văduva, zis „Albert”, fratele său Laurenţiu Văduva, Constantin Camen, zis „Partinson“ şi Mihaela Vasile – au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru mai multe fapte de tâlhărie, cămătărie, şantaj, ameninţare, sechestrare de persoane şi tentativă de omor calificat.
Concret, fraţii Nicolae erau acuzaţi că au terorizat zeci de familii din cartierul Chitila pentru a le convinge să le înapoieze însutit banii cu care îi împrumutaseră.
Interlopii au ajuns în arest după ce, pe 8 martie 2009, au vrut să taie capul cu o sabie unui bărbat, care făcuse greşeala să se împrumute de la cămătari 300 de euro şi nu reuşise să returneze dobânzile uriaşe percepute de aceştia, mai exact 8.000 de euro.
Pentru că nu a reuşit să mai plătească, Superman şi ai lui au decis să-i dea o lecţie. L-au scos afară din casă şi în plină stradă au vrut să-i taie capul cu o sabie. Norocul victimei a fost că a parat lovitura cu mâinile, protejându-şi capul, susţin anchetatorii au au întocmit rechizitoriul. Bărbatul a ajuns la spital în stare foarte gravă, dar a scăpat cu viaţă.
Judecătoarea Burlan, achitată, dar cu șpaga luată
Judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş rămâne în libertate, întrucăt instanța a decis definitiv că s-au prescris faptele.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus încetarea procesului penal împotriva judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş, care primise în primă instanţă o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru corupţie, după ce faptele s-au prescris.
În iulie 2020, Elena Burlan-Puşcaş a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru luare de mită.
La judecarea apelului, Instanţa supremă a constatat că faptele de care este acuzată judecătoarea s-au prescris, fiind aplicate în acest sens două decizii ale Curţii Constituţionale.
Pe de altă parte, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 10.000 euro, bani luaţi ca mită de judecătoarea Burlan. Judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş a fost suspendată în funcţie în mai 2018.
Va lua și pensie specială
Însă, după ce dosarul ei a fost închis, va primi toate salariile restante, ea având şi vechimea necesară pentru a beneficia de pensie specială. Elena Burlan-Puşcaş a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzaţia că a luat mită suma totală de 63.000 de euro de la membri a două clanuri de interlopi.