Interlopul Adrian Corduneanu, "investitor" într-o rețea de escrocherii imobiliare, tot vrea afară

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 10.06.2023 - 15:48
Adrian Corduneanu este coleg de doar și cu soția sa, Ramona Foto: Facebook/ Ramona Corduneanu
Adrian Corduneanu este coleg de dosar și cu soția sa, Ramona Foto: Facebook/ Ramona Corduneanu

Interlopul Adrian Beleaua Corduneanu arestat în două dosare, pentru că "investise" într-o rețea de escrocherii imobiliare, dar și pentru că șantaja și amenința personalul din anumite cazinouri, tot încearcă să iasă din arest din noiembrie 2022.

SHARE

Intrlopul Adrian Beleaua Corduneanu are un nou termen, la începutul săptămânii viitoare, în care solicită Curții de Apel Iași înlocuirea măsurii arestului preventiv în dosarul în care este acuzat e înșelăciuni imobiliare cu un prejudiciu de peste 2,2 milioane de euro.

Până acum, magistrații Curții de Apel Iași l-au pus de patru ori în liberatate pe interlopul Adrian Beleaua Corduneanu, însă, de fiecare dată, soluția a fost desființată de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În total, în acest au fost trimise în judecată 12 persoane, printre care Adrian Corduneanu, soţia lui, Ramona Carmen Corduneanu, doi notari, Răzvan Ionuţ Costin şi Daniel Bogdan Florea, un avocat Ionuţ Crâşmaru şi un procurator imobiliar.

Interlopul Adrian Corduneanu, "investitor" într-o rețea de escrocherii imobiliare

Acuzaţiile sunt de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune, fals intelectual, fals în declaraţii, abuz în serviciu, camătă, spălarea de bani şi deţinerea de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu.

Citește și: Angajatul perfect: E în toate consiliile de administrație ale Primăriei Sector 5 și ia 340.000 lei

Corduneanu a "investit" în această rețea de escrocherii imobiliare dându-i bani cu camătă, în repetate rânduri, șefului grupării. 

În dosarul escrocheriilor imobiliare, Anchetatorii spun că sunt peste 50 de victime, printre acestea regăsindu-se persoane care ar deține imobile, persoane care ar avea diverse afaceri, împătimiți ai jocurilor de noroc, persoane care ar lucra în instituții publice și persoane care ar săvârși diverse infracțiuni. 

Citește și: Românul condamnat la moarte în Malaezia, bătut, chinuit și fără dinți. Slabe șanse să vină acasă

Acest pasaj face legătura cu dosarul în care sunt judecați Cătălin Sandu, Alexandru Tudor Bernic și Răzvan Ionuț Costin. Tot aici regăsim și numele mai multor oameni de afaceri.

Cum erau luate cu acte false proprietăți de milioane și apoi vândute

Cătălin Sandu îşi folosea cunoştinţele şi sursele din domeniul imobiliar pentru a identifica persoane vârstnice ale căror cereri de retrocedare a unor terenuri fuseseră aprobate de comisiile de fond funciar sau de instanţă, moştenitori cărora nu le fusese emis încă certificatul de moştenitor sau persoane care aveau titlu de proprietate pentru un teren a cărui situaţie juridică devenise ulterior incertă.

Citește și: VIDEO Proxenetul Briliant își tatua victimele cu o coroană sau un diamant, apoi posta poze cu ele

După obţinerea informaţiilor, Cătălin Sandu lua legătura cu notarul Costin, care avea acces, prin natura meseriei sale, la diverse baze de date. Costin verifica situaţia juridică a terenurilor şi obţinea copii după anumite documente.

Dacă erau necesare informaţii suplimentare, acestea erau obţinute fie de Sandu, fie de Iulian Ilincariu, un alt membru al grupului, de la funcţionari ai Oficiului de Cadastru (OJCPI) sau ai Primăriei.

Citește și: Dan Diaconescu a cunoscut gemenele la un dineu al milionarului Murad care-i dădea și camere gratis

Procurorii au identificat patru funcţionari, fără a fi clar dacă aceştia erau conştienţi că se fac părtaşi la o viitoare escrocherie.

Cheia „surselor” lui Sandu era un referent al OJCPI, care furniza copii după schiţe cadastrale, cărţi funciare, hotărâri judecătoreşti ori titluri de proprietate.

Citește și: Interlopul Ventura, spaima Craiovei, săltat din nou de poliție și DIICOT. Cine se împrumuta de la el

Serviciile furnizate de funcţionari nu erau gratuite, aceştia fiind recompensaţi financiar periodic, cu sume variind în funcţie de valoarea „ponturilor” furnizate.

După întocmirea „dosarului”, Sandu îi contacta pe proprietarii sau moştenitorii terenului respectiv, spunându-le că există persoane interesate să le achiziţioneze şi le propunea un preţ bun.

Urma o întâlnire cu viitoarea victimă, fie la domiciliul acesteia, fie în localuri precum restaurantul Dunărea, Déjá Vue, cafeneaua Piaţa Unirii ori cafeneaua care funcţiona în Târgu Cucu la parterul blocului unde este situat notariatul Coste Ştefan şi asociaţii, la care participau şi avocatul Bernic şi notarul Costin.

Citește și: Interlopii care au vrut să-și piardă urma. Costel Corduneanu și Emi Pian au luat numele soțiilor

Victima era convinsă să încheie un contract special de mandat sau o împuternicire notarială pe numele lui Sandu, prin care acesta era împuternicit să tranzacţioneze terenul în numele proprietarului.

Ulterior, terenul era vândut, dar banii nu mai ajungeau la proprietar, ci se opreau în buzunarele membrilor grupului. Aceştia nu se grăbeau. În cazul terenului deţinut de M.F., între contactarea victimei şi vânzarea efectivă a terenului acesteia au trecut patru ani.

În alt caz, proprietara a fost contactată în 2017, iar o parte a terenului de 34 ha a fost vândută în 2020.

Acest mod de lucru ducea şi la perioade în care nu existau încasări. În această situaţie, pentru a păstra interesul membrilor grupului, Cătălin Sandu împrumuta sume importante de la persoane din lumea interlopă, precum Adrian Corduneanu. La acesta se apela şi pentru asigurarea protecţiei grupului.

Dosarul Las Vegas

Adrian Beleaua Corduneanu este implicat și în așa numitul dosar Las Vegas. Grupul infracțional acționa la nivel național și era alcătuit din interlopi din mai multe clanuri care, prin forță, au reușit să stopeze extinderea unor săli de jocuri cu păcănele concurente. Interlopii ar fi fost angajați de cei ce controlau rețeaua de jocuri de noroc Vegas.

Citește și: VIDEO Interlopii Oarză ar fi bătut un om al Cordunenilor, iar aceștia i-ar fi dat pe mâna Poliției

Gruparea ar fi fost condusă de Florin Șpac, fost luptător al clubului Dinamo și un apropiat al clanului Corduneanu, Marian Sîrbu, zis Box, fost locotenent al Cămătarilor, și frații Costel, Adrian și Bogdan Corduneanu, din Iași, care erau responsabili pentru zona Moldovei.

Citește și: Interlopul Adrian "Beleaua" Corduneanu și soția finanțau cu bani din cămătărie un escroc imobiliar

La cele 123 de percheziții domiciliare din această săptămână, au fost descoperite sume totalizând peste 500.000 de euro, o armă cu glonț deținută ilegal (cu încărcător și 2 cartușe), două arbalete, arme albe, 40 de kilograme de materiale pirotehnice clasa F1, F2, F3, 8 punguțe ce conțin substanță albă pulverulentă (cocaină), precum și înscrisuri.

Cu privire la infracțiunile de șantaj, din cercetări a rezultat că acestea au fost comise împotriva unui număr de 16 persoane. 

Una dintre persoanele vătămate a fost lipsită de libertate, nefiindu-i permis să părăsească zona din fața sălii de jocuri de noroc până la sosirea a doi dintre membrii marcanți ai grupului. Cu aceeași ocazie, acesteia i-a fost smuls din mână telefonul mobil, pe care inculpații l-au aruncat pe podea și l-au călcat în picioare.

Interlopii interveneau în forță ca să închidă sălile de jocuri de noroc concurente, să renunțe la brandul deținut anterior de firma concurentă, să modifice fațada spațiilor destinate desfășurării activității, să renunțe la spațiile pe care le dețineau în chirie pentru funcționarea unor săli de jocuri de noroc.

De asemenea, existau presiuni să se renunțe la câștigurile realizate în urma plasării de pariuri sportive, să nu mai frecventeze niciodată sălile de jocuri de noroc administrate de grupul infracțional organizat, să restituie sume de bani despre care membrii grupului infracțional

organizat apreciau că ar fi fost sustrase din incinta sălilor de jocuri de noroc, să remită contravaloarea reparației aparatelor de tip ”slot-machine” avariate și să șteargă postările de pe rețelele de socializare prin care denigrau activitatea sălilor de noroc administrate de grup. 

În 2018, Florin Șpac ar fi fost recrutat de frații Mihăiță și Sorin Doroftei, proprietarii lanțului de cazinouri Las Vegas.

Șpac a adus mai mulți intrerlopi, majoritatea cunoscuți cu antecedente penale, care apoi erau angajați de frații Doroftei pe funcții fictive. În funcție de rezultatele pe care le aveau în lupta cu firmele concurente, primeau, pe lângă salarii, bonusuri importante care constau în autoturisme sau vacanțe exotice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te