Instanța a decis: Sorina e liberă să plece cu părinții ei în America. Procurorul general face apel

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 18.07.2019 - 14:37
Sorina și mama ei adoptivă, Ramona Săcărin

UPDATE 14.30: Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat că face apel la decizia Judecătoriei Slatina în cazul Sorinei, potrivit Antena 3.

SHARE

Judecătoria Slatina a decis, joi, că Sorina, fetița din Baia de Aramă, adoptată de o familie de români stabiliți în America, poate pleca împreună cu părinții ei. Instanța a respins, astfel, cererea de emitere a unei ordonanțe președințiale, formulată de procurorul general Licu.

„Prin sentința civilă nr. 3290, pronunțată la data de 18.07.2019, Judecătoria Slatina a dispus: (...) respinge cererea de emitere a ordonanței președințiale formulată de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în contradictoriu cu pârâta Șărămăt Mariana, ca fiind introdusă împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă”, a anunțat purtătoarea de cuvânt a instanței, judecătoarea Ana-Maria Lixandru. 

Judecătoria Slatina este a cincea instanță chemată să soluționeze ordonanța președințială, după Judecătoria Drobeta Turnu Severin, Tribunalul Mehedinți, Curtea de Apel Craiova și Tribunalul Olt.

Procurorul general interimar Bogdan Licu ceruse instanței ca Sorina să rămână în țară până la finalizarea anchetei penale de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), prin emiterea unei ordonanțe președințiale. 

De la sfârșitul lunii iunie, chiar la câteva zile după ce Sorina a fost luată din casa ex-asistentei maternale Mariana Șărămăt, pașaportul Sorinei se află la Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor de Justiție, secție care le-a pus sub urmărire penală pe procuroarea Maria Pițurcă, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, și pe Violeta Morjan, managerul de caz al fetiței, de la Protecția Copilului Mehedinți. 

Familia Săcărin nu a primit pașaportul nici astăzi, deși, miercuri, surse judiciare din Secția Specială anunțaseră că procurorul de caz semnase decizia prin care copilei i se restituia pașaportul. 

Luni, procurorul general Licu susținea că pașaportul ar fi fost reținut pentru că „au existat anumite indicii că ar fi fost obținut prin mijloace nu tocmai legale. Mai multe nu pot să vă spun. În momentul de față, s-au lămurit mai multe dintre aceste aspecte și, în perioada imediat următoare, o să aveți o rezolvare la această chestiune. Este decizia procurorului (dacă-i dă sau nu pașaportul -n.r.). O să vedeți că, în perioada imediat următoare, această problemă se va rezolva. Nu a fost pus nimeni sub învinuire sub acest aspect, dar la acel moment au existat date și indicii cu privire la anumite nereguli care au fost în momentul eliberării pașaportului".

Citește și: Corpul de Control: Protecția Copilului Mehedinți, fiasco în cazul Sorinei 

Cazul Sorinei este mediatizat în spațiul public de trei săptămâni. 

Sorina, o fetiță de opt ani crescută în plasament, la o asistentă maternală profesionistă, a fost adoptată de o familie de români din America, în luna aprilie. Timp de două luni, ex-asistenta maternală, căreia i-a fost întrerupt contractul de muncă, a refuzat să predea copilul familiei adoptive, susținând că ea însăși a încercat să o adopte, însă a fost mințită de Protecția Copilului Mehedinți, care i-ar fi spus că fetița nu este adoptabilă.

Totuși, asistenta maternală a redactat două declarații în care a refuzat adopția. Cazul a făcut vâlvă în societate, după ce pe Facebook a apărut, acum două săptămâni, o înregistrare în care fetița este scoasă din casă cu forța, de o procuroare, în baza plângerii familiei adoptive, care a reclamat că Sorina era ținută la Baia de Aramă cu forța.

Cazul a fost folosit ca pretext pentru atacarea justiției de către Coaliția PSD-ALDE. Premierul Viorica Dăncilă declama că „Sorina nu este singură“, ministrul Justiției, Ana Birchall, spunea că „este normal“ ca fetița să rămână în țară până la lămurirea situației, în vreme ce președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ajungea la concluzia că „este republica procurorilor“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te