Infractori protejați de italieni: De la Alina Bica și colonelul SRI Dragomir, până la Mircea Nebunu

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 15.07.2022 - 15:48
Alina Bica, Dragoș Săvulescu, colonelul Daniel Dragomir (rândul de sus), Marian Zlotea, Mario Iorgulescu, Mircea Nebunu (rândul de jos) sunt cei mai cunoscuți infractori protejați de justiția italiană Foto: INQUAM Photos/Facebook
Mircea Băluș, zis Nebunu Foto: Facebook
Dragoș Săvulescu Foto: ziaristii.com
Alina Bica Foto: profimediaimages
Mario Iorgulescu Foto: cancan.ro
Daniel Dragomir Foto: INQUAM Photos/ Liviu Florin Albei
Mircea Nebunu Foto: Facebook
Marian Zlotea Foto: ziaristii

Când vine vorba de infractori români condamnați sau cercetați și urmăriți internațional, justiția italiană dă dovadă de o clemență ciudată. Ultimii eliberați sunt complicii lui Oprescu, dar în Italia o duc bine și fosta șefă DIICOT, Alina Bica și interlopul Mircea Nebunu.

SHARE

Printre infractorii români condamnați sau cercetați și dați în urmărire internațională, dar care stau liniștiți în Italia se numără: omul de afaceri Dragoș Săvulescu, fosta șefă DIICOT, Alina Bica, fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, fostul europarlamentar PDL, Marian Zlotea, omul de afaceri Ioan Bene și Mario Iorgulescu și interlopul Mircea Băluș, zis Nebunu.

Citește și: Fosta șefă a femeilor din Bihor a partidului lui Ponta, condamnată pentru că a condus beată, a fugit

Toți au beneficiat de clemența sistemului juridic italian care a refuzat să-i extrădeze doar pentru că aveau rezidență italiană. 

Citește și: Instanțele din Italia își bat joc de România: Și fugarii din dosarul Oprescu sunt liberi

Ultimii doi urmăriți internațional care beneficiază de blândețea sistemului judiciar italian sunt  fostul șef de la Administrația Cimitirelor, Bogdan Popa, și afaceristul Romeo Albu. Ambii primiseră, la fel ca Oprescu, pedepse cu executare. Ei așteaptă, în libertate, o decizie cu privire la extrădare. La fel și Sorin Oprescu, numai că în Grecia.

Citește și: Un tirist român și-a dat întânire cu "Îngerul Dulce" care a venit cu prietenul și l-a electrocutat

Conform unor surse judiciare din cadrul Curţii de Apel din Napoli, în cazul celor doi complici ai lui Oprescu, judecătorii italieni au analizat documentele CEDO care privesc condiţiile precare din penitenciarele româneşti, astfel că au stabilit să reanalizeze pe data de 6 octombrie cererea de extrădare formulată de autorităţile române cu privire la cei doi.

Citește și: Chimistul licențiat al grupării Hell's Angels poate să cheltuie bani pentru dezvoltarea României

În plus, magistraţii italieni consideră că viaţa celor doi ar fi în pericol în penitenciarele româneşti

Cum au scăpat Alina Bica și Dragoș Săvulescu

Pe 26 iunie 2018, Alina Bica a fost condamnată de magistraţii instanţei supreme la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender.

Citește și: Urmăriţi internaţional, dar liberi. De ce scapă unii infractori și inculpați

Ea a fugit din țară înainte să fie condamnată. În octombrie 2018 s-a aflat că este în Costa Rica.

Citește și: VIDEO Cine sunt interlopii din clanul Zoicărenilor care ar fi dat drogurile mortale la SAGA Festival

Acolo a fost și închisă o perioadă, alături de c, până în decembrie 2018, când a fost eliberată după ce a formulat o contestație față de formarea completurilor de 5 judecători.

Instanța supremă din România a decis, la acea vreme, suspendarea executării pedepsei de 4 ani de închisoare până la soluționarea dosarului.

Citește și: O judecătoare de la Lehliu-Gară, pedepsită "de ochii lumii" pentru că întârzia soluționarea cauzelor

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica a fost dată în urmărire internațională în noiembrie 2019, după ce instanța supremă i-a respins apelul, menținând condamnarea de 4 ani de închisoare. Ea a fost prinsă și arestată la domiciliu în Italia, în iulie 2020. Alina Bica a cerut în instanță să execute pedeapsa în Italia.

Ea le-a spus judecătorilor din Italia că nu vrea să se întoarcă în România chiar dacă decizia definitivă pe numele ei va fi confirmată și în calea de atac extraordinară pe care a înaintat-o în lipsă la Înalta Curte de Casație și Justiție din România.

Bica a argumentat că asta ar însemna să fie trimisă în singurul penitenciar pentru femei din România, unde mai mult de jumătate dintre deținute au fost trimise după anchetele pe care foștii săi subalterni de la DIICOT le-au instrumentat.

Potrivit jurnaliștilor italieni, Alina Bica ar fi venit în Italia în 2019 și ar fi locuit în mai multe regiuni.

În decembrie 2020, Curtea de Apel din Bari a refuzat să o extrădeze în România și i-a permis să execute condamnarea în Italia.

Precedentul Dragoș Săvulescu

Decizia instanței din Bari are și un precedent, tot cu un român. Curtea de Apel din Napoli a refuzat extrădarea în România a afaceristului Dragoș Săvulescu, pe motiv că are domiciliu şi afaceri în Italia.

Instanța i-a permis să execute acolo pedeapsa de 5 ani şi jumătate cu executare primită în România într-un dosar de retrocedări ilegale de terenuri pe malul mării, dar i-a redus-o cu trei ani ca urmare a unui decret de graţiere şi, pentru restul rămas, a comutat pedeapsa într-una cu suspendare.

Astfel, omul de afaceri a rămas în libertate. 

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, liber și el

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a fost dat în urmărire internațională în iunie 2020, după ce a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat că a primit peste 460.000 de euro de la omul de afaceri Rami Ghaziri pentru a-i proteja afacerile.

În ziua în care a fost condamnat, Daniel Dragomir și soția acestuia, și ea fostă lucrătoare la SRI, au fost de negăsit. El a fost dat în urmărire internațională la 19 iunie 2020. 

În dimineața de 4 februarie 2021, Poliția Română a fost informată de către autoritățile italiene că, în cursul zilei de 3 februarie, Daniel Dragomir, urmărit la nivel internațional, s-a prezentat la o secție de poliție din Bari, însoțit de avocatul ales.

Acesta a fost dus în Penitenciarul din Bari, în așteptarea prezentării în fața instanței de judecată, pentru validarea mandatului european de arestare emis de Tribunalul București. 

Daniel Dragomir a ales să se predea la Bari ținând cont, desigur, de precedentul Curții de Apel din Bari în cazul Alinei Bica.

De altfel, această instanță a decis că o cerere de extrădare pe care statul român o va formula va putea fi soluționată cu Daniel Dragomir în libertate, pentru că acesta nu prezintă pericolul că s-ar sustrage judecății.

Soluționarea mandatului european de arestare este pe rolul Curții de Apel Bari.

Politicieni și șemecheri de cartier

Fostul europarlamentar Marian Zlotea a fost arestat la data de 23 februarie 2021, în Italia. Procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța emitentă și instanța de executare. Ministerul Justiției din Italia a informat că instanța italiană din Bologna, la data de 02.03.2021, a dispus predarea către România a persoanei solicitate. Persoana solicitată a promovat apel la Înalta Curte de Casație din Italia. Înalta Curte de Casație a Italiei a casat cu trimitere spre rejudecare cauza. Procedură în curs. Este condamnat definitiv la 8 ani și 6 luni de închisoare.

După condamnarea definitivă în lipsă a lui Mario Iorgulescu, instanța de executare a emis un nou mandat europeand e arestare în baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea, conform hotărârii pronunțate împotriva sus-numitului.

Ministerul Justiției asistă autoritățile implicate în procedură. Judecătoria Sectorului 3 a emis un alt mandat european de arestare cu privire la aceeași persoană și care se află pe rolul instanței din Milano, în Italia. Se așteaptă rezultatul expertizei, care să stabilească dacă Iorgulescu, în prezent internat îtr-o clinică din Italia, după o primă suspendare a judecății pentru 6 luni, are capacitatea de a înțelege, de a voi și de a sta în judecată. Termenul pentru ambele proceduri este 31.05.2022. Procedură în curs. Este condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare.

Interlopul Mircea Nebunu petrece cu maneliștii la Milano

Interlopul Mircea Băluș, zis Nebunu, este dat în urmărire internațională pentru punerea în executare a unei pedepse cu închisoare în România. Anul trecut a plecat în Italia, a fot reținut la un moment dat, dar acum este liber și organizează petreceri cu maneliști precum Florin Salam și Dani Mocanu la Milano. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te