Începe distribuirea banilor care pot fi cheltuiți prin PNRR. Ce ministere primesc bani

DE Edi Neagu | 14.12.2021 - 08:41
Banii sunt coordonați de Ministerul Fondurilor Europene. FOTO: facebook

Prima tranșă de 1,9 miliarde de euro a intrat în conturile BNR iar cheltuirea banilor e monitorizată de agențiile anti-fraudă europene.

SHARE

Ordonanța de urgență care va permite accesarea primilor bani din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) a fost publicată marți în Monitorul Oficial, relatează hotnews.ro. Actul stabilește care sunt ministerele/ instituțiile/ agențiile responsabile de implementarea reformelor și/sau investițiilor, inclusiv locale, cum circulă banii și cine investighează neregulile.

Posibilele fraude și conflicte de interese vor fi raportate către DLAF/DNA/OLAF, respectiv către ANI, dar responsabil este și Parchetul European.

O primă tranșă de 1,8 miliarde de euro din granturi a intrat în conturile BNR, iar în perioada următoare încă 1,95 de miliarde de euro din partea de împrumut din PNRR, 13% din cei 14,9 de miliarde de euro pentru componenta de imprumuturi, a anunțat vineri Dan Vîlceanu, ministrul Fondurilor Europene.

Citește și: „Miracolul” românesc: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări

Pentru a putea accesa însă acești bani era nevoie de această Ordonanță de Urgență publicată acum în Monitorul Oficial care stabilește fluxurile financiare și modul de verificare a fondurilor de 29,2 miliarde de euro care vor veni de la UE pentru România în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.
Principalele instituții/organisme cu atribuții în coordonarea/gestionarea PNRR sunt: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Finanțelor, Comitetul Interministerial de Coordonare a PNRR, Comitetul de Monitorizare a PNRR, Comitetul Interministerial pentru Achiziții Publice, instituțiile responsabile de implementarea reformelor și/sau investițiilor stabilite în cadrul PNRR, Autoritatea de Audit, Consiliul Concurenței, ANAP, ANI, DLAF, OLAF, EPPO (n.a Parchetul European)/DNA.

16 Ministere, Secretariatul General al Guvernului (SGG), Autoritatea de reglementare în Comunicații (ANCOM) și alte trei agenții: Agenția Națională de Integritate, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Agenția Națională pentru Achiziții Publice sunt coordonatorii de reforme și investiții în cadrul PNRR.

Citește și: Judecătorul Cristi Danileţ exclus din magistratură de CSM pentru două postări pe TikTok

Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) este coordonatorul național pentru elaborarea, negocierea, aprobarea, implementarea, monitorizarea și controlul fondurilor acordate în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

O noutate față de proiectul inițial al ordonanței o reprezintă implicarea Agențiilor pentru Dezvoltare Regională în implementarea unor investiții din domeniile (educație, sănătate și social). Mecanismul de implementare se va derula sub monitorizarea directă a ministerelor responsabile de aceste investiții și a MIPE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te