Împărțirea locuințelor de protocol, trecută la secret

DE Mircea Marian | Actualizat: 27.07.2018 - 19:04
După ce l-a obligat pe Klaus Iohannis să o revoce 
pe Kovesi, Valer Dorneanu (stânga) 
a primit locuință de protocol

Prin OUG 49/2018, vor putea beneficia de „reședință oficială” președintele Curții Constituționale, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele Curții de Conturi, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, președintele Academiei Române.

SHARE

Practic, premierul Viorica Dăncilă i-a ridicat pe Valer Dorneanu (CCR), Cristina Tarcea (ICCJ), Mihai Busuioc (Curtea de Conturi), Simona Marcu (CSM) și Ioan Aurel Pop (Academia Română) la același rang cu șeful statului român, din punct de vedere al facilităților imobiliare oferite. Cei enumerați vor sta gratuit în aceste locuințe, inclusiv plata utilităților fiind asigurată de către Regia Protocolului de Stat. 

În expunerea de motive la această ordonanță, guvernul nu explică caracterul de urgență care a impus emiterea unui astfel de act normativ. De altfel, Consiliul Legislativ a atras atenția că Executivul nu explică de ce a fost nevoie
de această orodonanță, așa cum cere o decizie din 2010 a Curții Constituționale. Nici impactul financiar al ordonanței nu apare în expunerea de motive. 

Reședințele oficiale,  secretizate

Doar trei săptămâni mai târziu, Guvernul a emis o nouă ordonanță de urgență, prin care a secretizat practic deciziile de alocare a unei reședințe oficiale. Până acum, aceste reședințe se acordau de către Executiv, prin hotărâre de guvern, care se publica în Monitorul Oficial.

De exemplu, HG 963/2005 prevede că Vila Lac 3, de pe strada Turgheniev, va deveni reședința șefului statului. În anexa hotărârii se poate citi că vila are peste 1.000 de metri pătrați, teren de tenis și ponton pentru bărci, pe malul lacului Floreasca. Acum, prin OUG 70/2018, reședințele de protocol se vor atribui de către Secretariatul General al Guvernului. Guvernul susține că, mutând această atribuție la SGG, procedura va fi mai „suplă” și va asigura „confidențialitatea” și „securitatea” impuse de lege. 

TRANSPARENȚĂ Beit Aghion este reședința premierului Israelului din 1974

În alte state, reședințele oficiale ale demnitarilor sunt cunoscute, iar adresele publice. De exemplu, în Israel, reședința oficială a premierului – diferită de sediul unde lucrează – se află la Ierusalim, pe strada Smolenskin. Premierii irlandezi pot folosi Stewards Lodge, o casă într-un parc de lângă Dublin, dar majoritatea au preferat să folosească locuințele lor personale. Șeful guvernului danez locuiește la Palatul Marienborg (dar sediul executiv este la Palatul Christiansborg), iar premierul canadian locuiește pe 24 Sussex Drive, în Ottawa. 

RAAPPS, pe pierdere

Pentru 2018, Regia Protocolului de Stat are prevăzute pierderi de 72 de milioane de lei. Anul trecut, pierderile au fost
tot de 72 de milioane de lei. Cu toate acestea, câștigul salarial mediu va fi majorat de la circa 3.000 de lei la 4.356 de lei. Regia se plânge că unii dintre chiriași, printre care Ambasada Ungariei, nu își plătesc datoriile. Doar pentru sucursala Scroviștea, unde, potrivit fostului premier Victor Ponta, ar locui acum Liviu Dragnea, pierderile prevăzute în 2018 sunt de aproape trei milioane de lei. Dragnea nu a comentat niciodată informațiile că ar locui, de fapt, la Scroviștea, unde se desfășoară și întâlnirile sale secrete cu liderii de partid și de stat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te