Ieșenii, revoltați după lucrările de restaurare la Bojdeuca lui Ion Creangă. „Ați ucis Bojdeuca!”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.11.2023 - 18:43
Ieșenii revoltați după lucrările de restaurare la Bojdeuca lui Ion Creangă. - Foto: CJ Iași / imagine cu caracter ilustrativ

Val de revoltă pe internet, după ce președintele Consiliului Județean Iași a postat pe rețelele sociale fotografii cu Bojdeuca lui Creangă, proaspăt reabilitată. Primul muzeu literar din România a dat „foc” internetului după lucrările de reabilitare efectuate.

SHARE

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean din Iași și-a pus locuitorii orașului în cap după ce a anunțat finalizarea lucrărilor la Bojdeuca lui Creangă, primul muzeu literar din România. Iată ce spun ieșenii despre noua înfățișare a casei lui Creangă.

Bojdeuca lui Creangă a dat „foc” internetului

„Redeschidem în luna decembrie Bojdeuca lui Ion Creangă. 

Citește și: Epopeea dosarelor penale ale lui Mihai Chirica: Există șansa să scape de toate acuzațiile

Mă bucur să vă anunț că lucrările au fost finalizate, iar în foarte scurt timp vom putea să pătrundem iarăși în universul literar pe care marele scriitor Ion Creangă l-a creat chiar în această căsuță.

,,Călător pe meridiane culturale”, așa s-a numit proiectul prin care am reabilitat întreg ansamblul muzeal cu fonduri europene, printr-un parteneriat implementat împreună cu Primăria Fălești Și Consiliul Raional Fălești din Republica Moldova. Prin acest proiect, am efectuat lucrări de restaurare și securizare a bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.

Mă bucur că am încheiat cu succes etapa lucrărilor și că am reușit să conservăm farmecul unic al bojdeucii.” acesta este mesajul postat de către președintele CJ Iași, Costel Alexe. 

Deși probabil se aștepta la un feedback pozitiv din partea ieșenilor, realitatea a fost alta. La vizualizarea pozelor, locuitorii au luat foc.

Citește și: Primarul Mihai Chirica, audiat la DIICOT. Ce le-a spus investigatorilor despre documentele semnate

Ce spun ieșenii despre reabilitare

„O nenorocire cu parchet melaminat. Cine e ridicolul care a semnat devizul pentru asemenea bătaie de joc la adresa Primului Muzeu Casă Memorială din România, Bojdeuca din Țicău?” a scris un ieșean.

„Se numește Kitsch, nu restaurare si reabilitare. Se răsucește in mormânt Creangă si ar voma in jacuzzi dacă ar deschide poarta aia... De curiozitate, nu trebuia sa fie făcută pe baza unui proiect aprobat de cineva de la ministerul culturii, fiind cladire de patrimoniu? Are vreo aprobare distrugerea aceasta?” a mai scris o ieșeancă. 

Totodată, ieşenii consideră că, după reabilitare, Bojdeuca nu mai prezintă adevăratele condiţii în care a trăit marele povestitor Ion Creangă.

„Nu ați făcut nicio reabilitare, nici restaurare. Trebuia să păstrați specificul arhitectural al casei și să folosiți materiale identice sau apropiate de cele originale. Fără beton, parchet și alte „soluții” complet greșite. Ați ucis bojdeuca și răspundeți pentru asta!” a mai scris un ieșean.

„Ati distrus-o!!!!! Ar trebui sa fiti trasi la raspundere pentru distrugerea patrimoniului cultural! Bine ca stergeti comentariile nefavorabile!” a mai adăugat o ieșeancă.

 

 
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te