Primarul Mihai Chirica, audiat la DIICOT. Ce le-a spus investigatorilor despre documentele semnate

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 14.06.2023 - 14:47
Mihai Chirică, primarul Iașuluo Foto: facebook/Mihai Chirica

Mihai Chirica, primarul Iașiului, a fost audiat la sediul DIICOT în legătură cu un dosar în care sunt cercetați mai mulți subalterni de ai săi. Este vorba despre investigații cu privire la autorizarea unor construcții.

SHARE

Primarul Mihai Chirica a mers la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi, pentru a fi audiat într-un dosar în care mai mulţi angajaţi ai Primăriei sunt cercetaţi cu privire la autorizarea unor construcţii.

Primarul a precizat că audierea a fost una programată, în contextul în care s-a schimbat procurorul care instrumentează dosarul.

Primarul Mihai Chirica, audiat la DIICOT. Ce le-a spus investigatorilor despre documentele semnate

"Nu am vrut să amân. Este o chestiune legată şi de onoare. S-a schimbat procurorul. Fostul procuror a plecat la CSM. Procurorul care a preluat dosarul a reluat analiza cauzei. În principiu nu s-a întâmplat nimic în plus, nimic în minus. Suntem în aceeaşi analiză, dar de data aceasta într-un mod civilizat. 

Când o instituţie a statului român are o nelămurire este foarte simplu să dai un telefon. Nu am fost înştiinţat în scris, ci doar telefonic.

Am spus că vin la ora stabilită de procuror, indiferent de program. Ceea ce am şi făcut. Am avut o discuţie de 30 de minute. Voi răspunde în continuare ori de câte ori voi fi chemat, pentru a nu intra în divergenţă cu normele legale aflate în vigoare. Mai mult decât atât, nu am nicio emoţie", a declarat primarul Mihai Chirica, potrivit Agerpres.

Citește și: Primarul Mihai Chirica, la braț cu soția interlopului Petronel Corduneanu la un parastas în cimitir

În opinia sa, este normal ca un conducător al unei instituţii să răspundă solicitărilor venite din partea procurorilor DIICOT pentru a clarifica anumite aspecte.

"Sunt conducătorul acestei instituţii (Primăria Iaşi - n.r). Toate autorizaţiile, certificatele, adeverinţele, documentele care ţin de funcţionarea oraşului în proporţie de peste 90% sunt semnate de primar, iar primarul trebuie să prezinte anchetatorilor care este modalitatea de lucru.

Ceea ce nu se înţelege în România este faptul că primarul este supus Codului administrativ şi are în subordine un aparat de lucru administrativ. La Iaşi e compus din peste 670 de angajaţi.

Dacă crede cineva vreodată că eu am să aflu ce face inspectorul de la Finanţele Publice, dacă a încasat impozitul, dacă a încasat cu virgula bine pusă sau nu - este o utopie, mai ales pentru un primar al unui oraş de talia Iaşiului.

Citește și: Primarul Mihai Chirică nu îşi recunoaşte semnătura în dosarul în care e anchetat de DNA

Rolul meu e să coordonez această municipalitate. Spun că o fac bine", a menţionat Mihai Chirica.

La mijlocul lunii decembrie 2022, procurorii DIICOT Iaşi şi poliţiştii BCCO Iaşi au efectuat 24 de percheziţii într-un dosar care viza mai multe fapte, printre care abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei, iar 30 de persoane au fost audiate.

Dosarul, numit de presa locală "Veranda", urmăreşte, conform procurorilor DIICOT Iaşi, "activităţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari, care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism".

Celor anchetaţi li se aduc acuzaţii legate de abuz în serviciu, în vederea obţinerii unui folos necuvenit, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te