Hoți români, acuzați că au readus COVID în Islanda: Au fugit din carantină și au infectat polițiștii

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 17.11.2021 - 16:29
Foto: Reykjavik Metropolitan Police
Mirabela Blaga, avocat în Islanda Foto: repatriot.ro

Islandezii scăpaseră de COVID-19, cel puţin în aparenţă, iar epidemia fusese dată uitării. Vinovaţi ar fi, potrivit unor publicații din Islanda, mai mulţi români aflaţi în insulă, care au fugit din carantină.

SHARE

Fără să facă exces de măsuri dure ca în alte zone ale Europei, nordicii au ştiut să-şi convingă populaţia să se vaccineze şi să respecte câteva reguli elementare, cum ar fi purtarea măştii şi evitarea aglomeraţiei.  

Citește și: Primarul Mihai Chirica, la braț cu soția interlopului Petronel Corduneanu la un parastas în cimitir

Totul până când boala a reapărut, chiar dacă situaţia nu este la fel de complicată ca în ţări precum Germania sau Marea Britanie. Vinovaţi ar fi, potrivit unor publicații din Islanda, mai mulţi români aflaţi în Insulă. Deşi li s-a cerut să intre în carantină, ei nu au respectat regulile, conform News Tvs 24.

Citește și: Cum a ucis românca Diana cu „respirația diavolului" un campion irlandez la dans pentru a-i lua banii

Reacţia presei islandeze nu a întârziat, mai multe publicații arătând cu degetul spre România şi români.  

O avocată româncă le-a luat apărarea conaționalilor

Singurul avocat român din Islanda, Mirabela Blaga, le-a luat apărarare conaţionalilor. „Nu pot să spun că există vreun fenomen aparte de discriminare a românilor, chiar dacă există şi au existat mici incidente. Un exemplu  a fost mai demult când când am fost înjuraţi, numiţi o naţie de hoţi, cerşetori şi oameni leneşi.  

Citește și: Richard, asasinul lui Emi Pian, și frații Ciprian și Grațian Pian, cât pe ce să scape din arest

Asta după ce câţiva dintre conaţionalii noştri infectaţi cu SARS-CoV-2, arestați sub acuzația de furt,  şi care nu respectaseră carantină, au băgat la rândul lor 16 poliţişti în carantină şi izolare şi au readus virusul în Islanda. Pe insulă, virusul fusese eradicat total datorită disciplinei de care au dat dovadă oamenii şi oarecum le-am înţeles nemulţumirea. Au fost nevoiţi să cheme personal din concediu, a repornit tot acest proces de carantină, de depistare epidemiologica, iar centrul de carantină a fost redeschis”, a povestit Mirabela Blaga.

Citește și: Pardalian, Piedone, Paris, Țane și Nat din clanul Sadoveanu, sub control judiciar pentru șantaj 

În momentul în care au intrat în Islanda, hoții români au oferit autorităților o adresă falsă, spunând că vor petrece carantina acolo. Trei dintre ei au fost prinși la furat, doi fiind confirmați cu COVID 19. 16 agenși de poliție care au intrat în contact cu ei au fost izolați și băgați în carantină.
 

Românca a reacţionat atunci când a văzut că lucrurile riscau să scape de sub control. A luat legătura cu un ziar islandez şi le-a explicat insularilor că astfel de incidente nu sunt definitorii pentru români.   

„Injuriile şi cuvintele urâte care s-au adresat  comunităţii romanilor în Islanda după acest incident mi s-au părut injuste şi denigrante. Imediat am decis să iau atitudine şi am contactat cel mai popular ziar din Islanda pentru a ne apăra imaginea.

Am declarat în presă atunci că regretăm incidentul petrecut, însă nu meritam cuvintele urâte şi injuriile adresate comunităţii românilor deoarece noi suntem un popor de oameni harnici şi muncitori, avem oameni de valoare care contribuie la dezvoltarea economiei islandeze, avem profesori universitari, avem avocaţi, avem doctori, avem informaticieni, avem ingineri, avem sportivi de performanţă şi nu ar trebui sa fim judecaţi o tara întreaga din cazul unui mic incident, susţine românca.  

Valu patru nu i-a prea afectat pe islandezi

Altfel, dacă în România valul patru al pandemiei a făcut ravagii, în Islanda este linişte totală. Islandezii au înţeles din timp că trebuie să se vaccineze pentru a reveni la vechiul stil de viaţă, iar acum restricţiile sunt aproape inexistente.   

În plus, atmosfera este una liniştită, iar isteria specifică de la posturile de ştiri din România nici nu ar putea fi imaginată în Islanda, unde presa tratează cu totul alte probleme.

Dar asta şi pentru că autorităţile şi-au făcut treaba, iar oamenii au ales să colaboreze şi s-au vaccinat, astfel că nu s-a ajuns niciun moment la restricţii dure, conform News Tvs 24.

„Atmosfera este una calmă, la fel cum a fost de la începutul pandemiei, anul trecut prin luna februarie. Autorităţile islandeze au început agresiv de la primele cazuri, au decis imediat ce vor face: testarea în masă, urmărirea şi depistarea, punerea tuturor persoanelor diagnosticate în izolare, închiderea frontierelor când situaţia a fost mai gravă.

Totul a fost transparent de la început ceea ce cred eu ca a ajutat şi la menţinerea unei atmosfere calme. De asemenea, ajută faptul că islandezii au arătat o mare încredere în autorităţi şi au stat lipiţi de şedinţele de presă oferite nu de politicieni, ci de oamenii de ştiinţă, urmând fiecare sfat al acestora.  

La momentul de faţă, populaţia Islandei cu vârsta de peste 12 ani este vaccinată în proporţie de 85% .  Chiar dacă au crescut şi la ei cazurile de infectare cu tulpina Delta, oamenii au rămas calmi, au încredere în autorităţi, sunt bine informaţi, şcolile au început în condiţii normale, s-au relaxat şi restricţiile, iar viaţa a revenit aproape la normalitate. Majoritatea cazurilor de infectare recente nu au fost cazuri grave, ceea ce indică faptul că vaccinul ajută”, a spus avocata Mirabela Blaga. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te