Guvernul vrea să reducă excepțiile de la obligativitatea purtării măștii în spațiile publice

DE Adelina Sahlean | 22.05.2020 - 14:12
Foto: Getty Images

Guvernul ia în calcul să restrângă excepțiile de la obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile publice, una dintre categoriile vizate fiind vorbitorii în public, care acum nu sunt obligați să poarte mască dacă respectă distanța de trei metri.

SHARE

Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului de Interne privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, aprobat pe 20 mai de miniștrii de resort, ar urma să fie modificat și apoi publicat în Monitorul Oficial, posibil în cursul zilei de azi, potrivit G4media. 

”Este încă în analiză partea de excepții la purtarea măștii în spații închise, în sensul de a reduce numărul categoriilor exceptate. Probabil azi va fi publicat Ordinul în Monitorul Oficial. În principal, e vorba de cei care vorbesc în spații închise de față cu alte persoane, de exemplu parlamentarii”.

În varianta aprobată în urmă cu două zile, Ordinul prevede că vorbitorii în public nu sunt obligați să poarte mască de protecție dacă respectă distanța de trei metri. Actul normativ nu a fost însă publicat încă în Monitorul Oficial, deci deocamdată are doar valoare de recomandare.

Premierul Ludovic Orban s-a declarat deranjat după ce mai mulți politicieni, în frunte cu liderii PSD și Pro România, Marcel Ciolacu și Victor Ponbta, au refuzat să poarte mască de protecție în timpul ședințelor din Parlament de săptămâna aceasta.

Pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei,

În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel:

a) ) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri

f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare

g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -