Guvernul se mută în alt sediu. Ce se întâmplă cu Palatul Victoria? Întreaga zonă va fi schimbată. În plus și ministerele vor fi transferate. De fapt în București va fi dezvoltat un nou Cartier Administrativ.
De când se întâmplă toate aceste lucruri, vă vom spune în continuare.
Guvernul se mută în alt sediu. Palatul Victoria va fi transformat total. Când se ia această măsură?
Guvernul va fi relocat în noul Palat al Guvernului, construit între Casa Științei și Palatul Parlamentului. Această schimbare va aduce sinergie între instituțiile guvernamentale și eficiență în administrarea orașului.
După consolidare, Palatul Victoria se va transforma în Muzeu Național iar parte din Piața Victoriei va deveni piață publică pentru evenimente, păstrând adiacent conectivitatea pentru traficul auto.
Un nou Cartier Administrativ va fi dezvoltat între viitorul Palat al Guvernului și actualul Palat al Parlamentului, creând un spațiu dedicat tuturor instituțiilor guvernamentale, ministerelor și agențiilor subordonate.
Acest ansamblu va include și viitorul Cartier al Justiției, care va fi integrat armonios în structura noului complex.
Obiectivul principal al acestui proiect este să genereze o sinergie instituțională și să sporească eficiența administrativă, reunind în aceeași zonă puterea legislativă (Palatul Parlamentului), executivă (Palatul Guvernului) și judecătorească (Cartierul Justiției).
Guvernul și toate ministerele vor fi relocate în acest nou centru administrativ, care va include atât clădiri noi, cât și Casa Științei, ce va fi reamenajată și transformată în Palatul Guvernului.
Zona Esplanada va fi eliberată de construcțiile existente și transformată în Parcul Central, un nou spațiu verde de 10 hectare dedicat locuitorilor Bucureștiului, care nu dispun de suficiente facilități de agrement în această parte a orașului.
Această „inimă verde” a capitalei, va fi amenajat peisagistic și va include o oglindă de apă, creând o conexiune naturală între traseul Dâmboviței și Biblioteca Națională.
După relocarea tuturor ministerelor și subordonatelor în noul Cartier Administrativ, Guvernul va oferi toate clădirile administrative actuale Universităților Bucureștiului pentru a fi transformate în „hub-uri universitare”.
Aceste spații vor găzdui săli de curs, birouri pentru profesori, incubatoare de afaceri și centre de cercetare. Astfel, clădirile vor dobândi noi funcțiuni educaționale și culturale, devenind deschise publicului larg și putând servi inclusiv ca muzee naționale.
În plus, mutarea Ministerelor de Interne, Sănătate, Muncă și Economie în noua zonă administrativă va permite transformarea piețelor adiacente Căii Victoriei, precum Piața Victoriei și Piața Revoluției, în zone pietonale.
Această schimbare va revitaliza una dintre arterele cele mai emblematice ale Bucureștiului, creând spații publice accesibile și prietenoase pentru locuitori.
Aceste modificări sunt trecute în programul de guvernare al PNL pentru anii 2025-2028