Gunoaiele aruncate cu sacii de pe vapoare au sufocat Delta Dunării. Autoritățile, impasibile

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.09.2023 - 21:14
Gunoaiele aruncate cu sacii de pe vapoare au sufocat Delta Dunării. Autoritățile, impasibile - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Gunoaiele aruncate de pe vapoare au ajuns să sufoce poate cea mai frumoasă zonă a României, aflată între Gurile Dunării şi Insula Sacalin.

SHARE

Autorităţile ştiu asta, dar spun că nu au dotarea necesară pentru a-i prinde pe cei care contaminează rezervaţia naturală.

Gunoaiele aruncate cu sacii de pe vapoare au sufocat Delta Dunării. Autoritățile, impasibile

90% dintre deşeuri sunt din plastic, care se descompune în câteva sute de ani. Plasticul este înghiţit de peştii pe care îi mâncăm noi. ''Inspectorul Pro'' a filmat acolo şi vă arată ce măsuri ar trebui să ia autorităţile, dacă vrem ca marea noastră să nu devină o baltă moartă. 

Marea Neagră riscă să devină o groapă de gunoi, pentru că de pe vapoare se aruncă ilegal deşeuri. Potrivit unui raport al Agenţiei Europene de Mediu, marea noastră a devenit cea mai poluată din Europa. Delta Dunării este şi ea în pericol, întrucât adună atât resturile purtate de fluviu prin zece ţări, cât şi mizeria provenită de pe nave. Iar asta distruge ecosistemul!

Întreaga zonă este protejată de lege şi ar trebui intens monitorizată de Administraţia Rezervaţiei Bioseferei Delta Dunării. ARBD are însă un singur angajat dedicat pentru asta, care nu poate face faţă fenomenului.

-Sunt ambalaje toate străine! Made în Sweden… Acolo este în arabă, da... Ăsta-i grecesc...

-Produs în Franţa. Pe aceasta scrie în spaniolă

-Ce ați mai găsit?

-Bidoane, bidoane…

-A ce miroase?

-Miroase a motorină…

Teodosie Marinov, Guvernatorul Deltei Dunării, ne-a însoțit pe cea mai sălbatică plajă deţinută de România şi spune că aruncatul gunoaielor de pe vapor a devenit o tendinţă.

Ce nu pluteşte, se scufundă, iar adâncul mării este şi el acum contaminat.

Potrivit unor informaţii neoficiale, aflate de echipa de la Inspectorul Pro, unele vapoare vin încărcate special cu deşeuri, pe care le aruncă apoi în mare. De cele mai multe ori, fapta se întâmplă noaptea şi este practic imposibil de prins şi de sancţionat vinovaţi.

Citește și: România modernizează infrastructura portuară din Marea Neagră. Investiții de 1,4 miliarde de lei

Acest loc sălbatic se află între Canalele Perişor şi Ciotica şi are o lungime de aproximativ 27 de kilometri. De aici, în zare, se vede Insula Sacalin, care aparţine tot României, şi care e cel mai nou pământ european, format din aluviuni. Un adevărat miracol al naturii. Întreaga porţiune se află sub strictă protecţie. Aşa că accesul turiştilor este strict interzis.

Reporter: „Sacul de aici este o dovadă clară că a fost aruncat de pe vapor şi l-a adus marea aici. Este plin de PET-uri…Este al doilea sac de plastic pe care îl găsim. Sunt de provenienţă turcă. Scrie pe etichetă!"

Teodosie Marinov, Guvernatorul Deltei Dunării: „În ultimul an și jumătate, s-a dezvoltat foarte mult acest fenomen..."

Dovada că, de pe vapoare, se aruncă intenţionat, sunt şi imaginile postate de Omul cu Branhii – aşa cum s-a autointitulat pe conturile de socializare. A filmat cum pe marea noastră, plutesc bucăţi mari de celofan şi plastic.

„E celofan… Dar este mult prea mare Dacă prindeam măcar un sfert pește, din cât plastic am scos noi acum, eram foarte bucuroşi."

„Problema nu este doar de a aduna gunoaiele de pe luciul apei, problema este unde ducem gunoiul, pentru că m-am lovit de foarte multe ori de problema aceasta. În zona portului Tomis, nu avem tomberoane. Avem doar tomberoane mici, iar cei de la terase ne ceartă dacă aruncăm gunoiul la terasele lor. Aşa că am fost pus în situaţia de a duce gunoiul până acasă…"

Legea spune că, pe vapoare, gunoiul trebuie colectat selectiv şi predat în port. Se emit nişte formulare, iar cantităţile adunate, trebuie să fie aceleaşi cu cele predate, pe uscat.

Conform Căpităniei Portului Tulcea, operaţiunea ar costa în jur de 2 - 300 Euro, insignifiant pe lângă celelalte costuri pe care le are un vapor. În apă, se pot arunca doar resturile organice de la bucătărie. Se descompun uşor şi devin hrană pentru peşti.

Citește și: Persoană căutată în apă după ce două ambarcațiuni s-au ciocnit în Delta Dunării

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Din informaţiile pe care le am, nu mi s-a comunicat vreodată că am avea vreo problemă de gestionare a deşeurilor în portul Sulina, sau oriunde în Delta Dunării. Cu alte cuvinte, exista infrastructura de colectare, mai trebuie să existe şi bunăvoinţa celor obligaţi să respecte legea”, potrivit știrileprotv.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te