Grindeanu: „Ucraina și-a dat un acord parțial pentru măsurători”. Accesul pe Bîstroe rămâne interzis

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.03.2023 - 13:38
Navele românești așteptă să primească permisiunea pentru măsurători - Foto: Facebook / Sorin Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă că ucrainenii au dat un „acord parţial” pentru începerea măsurătorilor pe partea ucraineană a Braţului Chilia, începând de vineri, însă doar de la km. 22, nu de la km,11, cum solicitase partea română.

SHARE

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă că ucrainenii au dat un „acord parţial” pentru începerea măsurătorilor pe partea ucraineană a Braţului Chilia, începând de vineri, însă doar de la km. 22, nu de la km.11, cum solicitase partea română.

„Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces şi pe celelalte sectoare ale braţului Chilia (între km 11 şi km 22), dar şi pe Canalul Bâstroe. Măsurătorile se vor desfăşura doar pe timpul zilei”, precizează Grindeanu într-o postare pe Facebook.

Grindeanu: „Ucraina și-a dat un acord parțial pentru măsurători”. Accesul pe Bîstroe rămâne interzis

El a explicat că, în discuţiile anterioare cu oficialităţile ucrainene, a solicitat ca măsurătorile pe Braţul Chilia să înceapă de la km 11.

„Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces şi pe celelalte sectoare ale braţului Chilia (între km 11 şi km 22), dar şi pe Canalul Bâstroe. În condiţiile în care inclusiv reprezentanţii Comisiei Europene au susţinut solicitările României, consider că este în interesul ambelor ţări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braţ Chilia şi pe canalul Bâstroe”, a arătat el.

Autorităţile române şi cele ucrainene au convenit, în 3 martie, în prima întâlnire tehnică referitoare la canalul Bâstroe, ca România să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din 15 martie.

Citeşte şi: Ce informații are România despre Canalul Bâstroe. „UE nu va accepta încălcarea tratatelor de mediu”

Secretarul de stat din Ministerul Mediului Ionuţ Sorin Banciu, care a participat la discuţii, a afirmat că lucrările de întreţinere făcute au încetat de două săptămâni.

Referitor la adâncimea până la care s-au desfăşurat aceste lucrări, el a precizat că, la discuţii, „nu s-a adresat această întrebare”.

Citeşte şi: S-a descoperit cât de mult rău fac focurile de artificii asupra mediului înconjurător

„Eu mă aştept să avem răspunsul cu adâncimile care există pe aceste canale (…). Nu ştiu dacă aceste măsurători pot identifica faptul că au fost dragări investiţionale sau lucrări de investiţii”, a explicat Banciu.

Totodată, el a arătat că data de 15 martie stabilită pentru începerea măsurătorilor „a fost propunerea colegilor de la AFDJ”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te