Grindeanu: „Pentru prima dată din 2007, la Transporturi sunt cheltuiţi toţi banii alocaţi”

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.02.2023 - 15:32
Sorin Grindeanu - Foto: Profimedia

Grindeanu a amintit că, pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, banii se pot cheltui până la finalul acestui an.

SHARE

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că este pentru prima dată de la intrarea în Uniunea Europeană când România cheltuie toţi banii alocaţi pe un exerciţiu bugetar pentru Transporturi, menţionând că a solicitat Comisiei Europene să se poată accesa sume de la alte componente.

Citește și: China vrea să îți tripleze numărul de focoase nucleare până în 2035: E proces de modernizare

"De când am intrat noi în Uniunea Europeană, din 2007, cam la fiecare exerciţiu bugetar, să ştiţi că pe domeniul transporturilor nu a fost o problemă de finanţare. De fiecare dată, noi am dat bani înapoi la UE, fiindcă nu am fost în stare să-i cheltuim. Ăsta este adevărul din 2007 şi până acum", a afirmat Sorin Grindeanu, prezent sâmbătă la o dezbatere organizată de europarlamentarul Victor Negrescu.

"La Transporturi, unde sunt foarte mulţi bani - să ştiţi că am mai rămas cu 56 de milioane de euro, pe care îi vom cheltui, probabil, în săptămânile viitoare. Ceea ce ne duce în situaţia unică după Revoluţie şi anume aceea în care am cheltuit toţi banii alocaţi pe vechiul exerciţiu bugetar. Am făcut o cerere către Comisia Europeană, pentru că rămânem vreo 10 luni în situaţia în care am putea, noi, la Transporturi, să accesăm şi alte sume de bani, de la alte componente care nu au reuşit şi nu reuşesc să-şi cheltuie aceste sume. Şi decât să ne aflăm la sfârşitul anului 2023 în situaţia în care dăm bani înapoi către Comisie, mai bine transferă aceste sume către transporturi, pentru că noi vom fi în stare să cheltuim această sumă. Deci, e pentru prima dată, probabil în vreo două săptămâni terminăm şi acest rest la Transporturi, când suntem în stare să cheltuim toate sumele alocate", a declarat ministrul.

Sorin Grindeanu a menţionat că anul trecut la Ministerul Transporturilor s-au semnat contracte de 10,3 miliarde de euro, mai mult decât în cinci ani.

Citește și: Vestita clădire din Iași, „Coloseul Bragadiru”, va intra în renovare: Costă 3 milioane €

"Ca să vă faceţi o imagine, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, adunate la un loc, nu sunt în sumă de 10,3 miliarde de euro, cât am reuşit în 2022", a spus demnitarul.

Grindeanu a declarat că, în baza contractelor semnate în 2022, sunt în execuţie aproape 600 de kilometri de autostradă şi drumuri expres şi în diverse faze de licitaţie aproximativ 340 de kilometri.

"De ce dau toate aceste date? Pentru că, în acest moment, prin ceea ce s-a întâmplat în 2022, s-au creat toate premisele ca în fiecare an, începând de anul acesta, minimum de kilometri pe care să-i dăm în circulaţie anual este de 100. La anul, probabil, ne vom duce spre 150-160 de kilometri", a spus ministrul.

Sorin Grindeanu s-a arătat încrezător că vor fi primiţi bani în plus de pe alte componente, astfel încât să se poată accesa sume suplimentare la Transporturi.

Ministrul s-a referit şi la Planul Naţional de Investiţii pe domeniul Infrastructurii, aprobat la finalul anului 2021.

"Ce înseamnă acest Plan Naţional de Investiţii? Înseamnă, dacă vreţi, toate proiectele adunate, prioritare pe o durată de 10 ani şi care sunt în valoare de undeva în jur de 70 de miliarde de euro. Înseamnă o perioadă de 10 ani. Asta înseamnă că acest plan, indiferent de cine este ministru, indiferent de cine formează guvernul, trebuie să fie pus în practică. (...). Cam jumătate din această sumă putem să o atragem din fonduri europene. Suntem în această perioadă undeva la intersecţia a trei mari surse de finanţare europeană, pe de o parte este vechiul exerciţiu bugetar, unde pe domeniul Transporturilor vorbim de POIM, a doua mare sursă de finanţare este PNRR-ul şi a treia exerciţiul bugetar 2021-2027", a spus ministrul.

Grindeanu afirmă că în cele trei decenii de la Revoluţie statul român a rămas dator cetăţeanului român, indiferent de guvernele pe care le-a avut, în ceea ce priveşte infrastructura.

"Trebuie să recuperăm acest minus pe care îl avem în domeniul infrastructurii, iar infrastructura trebuie să devină pe următorii ani, indiferent de culoarea politică a guvernului, guvernelor care vor veni în următorii ani, o prioritate naţională", a mai spus ministrul Transporturilor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te