Granițele României, ciur: contrabandă masivă cu țigări în Arad

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.07.2021 - 23:47
Granițele României, ciur contrabandă masivă cu țigări în Arad/FOTO: Facebook/Politiaromana

DIICOT și Poliția au făcut 157 de percheziţii domiciliare, în Arad şi în alte opt judeţe, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi spălare de bani.

SHARE

La data de 13.07.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează un număr de 157 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Arad şi a altor 8 judeţe, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi spălare de bani.

CITEȘTE ȘI: Alexia Eram povestește cum e să ai o mamă ca Andreea Esca: „E super greu”

În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2017, pe raza municipiului Arad a fost constituit un grup infracţional organizat, format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferenţa semnificativă a preţului de piaţă a ţigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, faţă de preţul celor din spaţiul Uniunii Europene, a achiziţionat cantităţi importante de ţigarete pe care le-au introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal şi comercializarea lor în România şi alte ţări din vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului şi obţinând sume impresionante de bani.

Ţigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia erau încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării - cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (panouri de lemn, paste făinoase, etc.) sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării.

CITEȘTE ȘI: Ioniță de la Clejani, după arestarea lui Fulgy: El se crede în filmele americane. Așa se promovează

O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte, era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) şi, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franţa sau Italia, până în prezent, autorităţile engleze reuşind să captureze ţigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline.

La sediul DIICOT - Structura Centrală şi la sediul IPJ Arad, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 90 de persoane.

Documentarea activităţii infracţionale a fost realizată în colaborare cu autorităţile judiciare din Marea Britanie(HMRC), din Ungaria(NTCA), din Franţa şi Germania, precum şi cu sprijinul Direcţiei Generale a Vămilor - Direcţia Supraveghere şi Control Vamal şi Direcţia Regională a Vămilor Timişoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, Biroul Operaţiuni Speciale Cluj, Biroul Operaţiuni Speciale Timişoara şi Biroul Operaţiuni Speciale Oradea.

De asemenea, la percheziţii sunt angrenate efective ale Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Braşov, Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca şi SCCO Gorj şi Caraş-Severin.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te