Abatorul din localitatea Dissen, nordul Germaniei, funcţiona deja la un nivel redus de activitate după descoperirea anterioară a coronavirusului, au precizat autorităţile din Osnabrueck. Însă după ce alţi 54 de muncitori de la acest abator au fost diagnosticaţi cu COVID-19, în cea de-a doua rundă de teste efectuate la această facilitate, autorităţile au decis să închidă abatorul pentru o perioadă de cel puţin două săptămâni.
În România, Ministerul Afacerilor Externe a informat, joi, că se regăsesc şi cetăţeni români printre persoanele confirmate cu COVID-19 care îşi desfăşoară activitatea la compania de prelucrare a cărnii din localitatea germană Dissen, landul german Saxonia Inferioară.
Ministrul german al Muncii, Hubertus Heil, a anunţat miercuri că Germania va înăspri reglementările din abatoare, interzicând subcontractarea activităţilor de prelucrare a cărnii prin agenţii, după ce mai mult de 600 de lucrători din această industrie au fost infectaţi cu noul coronavirus. Conform noilor reglementări, oamenii care lucrează în abatoare trebuie să fie angajaţi chiar de către companie, încheindu-se astfel practica de a-i angaja pe cei 200.000 de lucrători din sector prin lung lanţ de agenţii de subcontractare, ceea ce duce la scăderea salariilor.
Recentele focare cu noul coronavirus au atras atenţia asupra unui sector dependent de muncitorii din Europa de Est, în special din România, angajaţi deseori de subcontractori şi locuind în spaţii de cazare înghesuite, în apropierea unităţilor de procesare.
Marţi, ministrul Muncii din România, Violeta Alexandru, a declarat pentru Reuters că actuala criză provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) trebuie să determine o regândire a condiţiilor în care unii oameni din Europa de Est lucrează în ferme şi în industria alimentară din Europa Occidentală, după focarele cu noul coronavirus din abatoarele germane.