Gata cu pungile din plastic? Germania le-ar putea interzice din 2020

DE Deutsche Welle | Actualizat: 08.09.2019 - 12:04

Ministerul german al Mediului intenționează să interzică pungile din plastic de anul viitor. Există câteva excepții. Magazinele și militanții pentru mediu nu sunt prea încântați. Alte țări au ajuns mult mai departe.

SHARE

Ministrul federal a Mediului, Svenja Schulze, a prezentat un proiect de lege care ar interzice anumite pungi din plastic în Germania.

„Momentan se folosesc în medie în jur de 20 de pungi din plastic de persoană pe an. Prin interdicție am ajunge la zero.” Acesta ar fi un prim pas, a adăugat ministrul.

Pentru încălcarea legislației, comercianții ar putea fi sancționați cu amenzi de până la 100.000 euro. Deja din anii trecuți a scăzut numărul pungilor din plastic folosite - de când acestea nu au mai fost oferite gratuit în magazine - ajungând la circa două miliarde de pungi în 2018. În anul 2000, în Germania se foloseau șapte miliarde.

În curând, probabil că pungile din plastic nu vor mai exista deloc, cel puțin anumite tipuri. Pungile solide, de multiplă folosință și cele mici, pentru fructe și legume, vor fi permise în continuare. Ministerul se teme că dacă interzice și pungile mici pentru legume și fructe, producătorii le vor ambala în prealabil, ceea ce ar produce și mai multe deșeuri din plastic. De aceea, acestea vor fi folosite în continuare.

„Legea este lacunară”, spune Rolf Buschmann, expert în resurse și deșeuri în cadrul Asociației pentru Mediu și Protecția Naturii (BUND) din Germania. ”Interdicția cere folosirea unor produse alternative. E nevoie de o taxă pe pungile de unică folosință, altfel legea rămâne un simplu acționism și nu duce nicăieri”, a declarat acesta pentru DW. 

Interdicție și pentru pungile „bio”

Schulze a mai adăugat că ia foarte în serios stoparea mentalității de irosire a resurselor. De aceea, chiar și pungile ecologice de unică folosință ar putea fi interzise, pentru că, după părerea ministrului, acestea sunt „o păcăleală” și reprezintă „mai mult plastic decât bio”. Proiectul de lege este „un semnal important pentru evitarea deșeurilor inutile”, crede Holger Berg, de la Institutul pentru Climă, Mediu și Energie, din Wuppertal.

În anul 2016, fiecare german producea 38 kg de deșeuri din plastic, conform unui studiu al Fundației Heinrich Böll. Germania s-a aflat în topul UE, întrecută numai de Luxemburg (50,5 kg), Irlanda (46,2 kg) și Estonia (42,2).

Numai 13% din deșeurile din plastic ale Germaniei ajung să fie reciclate. ”Pungile din plastic, care în Africa sau Asia poluează mediul înconjurător, nu sunt la noi o problemă, pentru că aici le adunăm și le sortăm mai bine”, spune Berg. ”Problema e că producem prea multe deșeuri și refolosim prea puțin”.

„Să interzici numai anumite tipuri de pungi nu reprezintă un concept”, critică în continuare Rolf Buschmann, de la BUND.

„Oamenii încep să utilizeze mai multe pungi mici de la raionul de legume și fructe, pentru că sunt gratuite. În 2018 s-au folosit 38 de astfel de pungi de persoană, cu una mai mult decât în anul precedent.” Ministerul a transmis, în schimb, că utilizarea acestor tipuri de pungi ”a rămas în general stabilă”.

Nici Uniunea Comercianților Germani (HDE) nu e de acord cu această idee. În 2016, ministra a lăsat la latitudinea magazinelor decizia de a interzice sau nu pungile din plastic. Unele magazine au eliminat în totalitate pungile din plastic, altele au decis să le vândă cumpărătorilor.

„Magazinele s-au ținut de cuvânt și au respectat înțelegerea cu ministerul mediului”, spune șeful HDE, Stefan Genth. Reprezentanții comerțului, domeniu în care lucrează peste trei milioane de oameni, se întreabă dacă guvernul se va ține de cuvânt, a mai adăugat acesta.

Folosirea pungilor din plastic în Germania - în bilioane (fără pungile mici pentru fructe și legume)

Război împotriva pungilor din plastic la nivel mondial

Se estimează că la nivel mondial se folosesc anual 1 până la 5 bilioane de pungi din plastic. Puse la un loc, ar forma o suprafață de mărimea Franței. Germania nu este singura țară care încearcă să reducă sau să interzică total pungile din plastic. Statul federal indian Sikkim a fost prima regiune din lume care a apelat la această măsură încă în 1998. Sikkim nu a interzis numai pungile din plastic, ci și vânzarea produselor ambalate în plastic.

În China, Kenia, Ruanda sau Africa de Sud, pungile din plastic sunt interzise. În SUA există mai multe reglementări la nivel local.

Cele mai multe interdicții cu privire la producția și folosirea pungilor din plastic au intrat în vigoare în Africa. 26 de state africane au aplicat interdicții naționale folosirii pungilor din plastic. Multe dintre acestea între anii 2014 și 2017. În Asia și America de Sud există restricții în 14 țări.

În Tanzania, producătorii sau comercianții care oferă pungi din plastic sunt pedepsiți cu închisoare de până la doi ani sau amenzi care ajung la 357.000 euro. Persoanele care folosesc pungi din plastic plătesc amenzi mai mici. Iar turiștii sunt obligați să arunce pungile din plastic la intrarea în țară.

La finele anului trecut, toate cele 28 de state ale UE au convenit să interzică pungile din plastic de unică folosință începând cu 2021. Premierul Canadei, Justin Trudeau, s-a inspirat de la UE, anunțând aplicarea unei reguli similare. În plus, Canada ve interzice din 2021 lși PET-urile. 

În Germania, proiectul de lege trebuie mai întâi aprobat de guvern, iar apoi adoptat în Bundestag. Interdicția ar putea intra în vigoare în 2020. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te