Garda de Mediu spune că o topitorie ar fi responsabilă pentru poluarea din weekend din Capitală

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.10.2020 - 18:06
Sursa foto: Garda de Mediu Facebook

Garda Națională de Mediu susține, într-o postare pe Facebook, că sursa de poluare din Capitală, din weekend, ar fi o topitorie care nu funcționa în perioada controlului, dar care a mai fost amendată.

SHARE

Anterior, în cursul zilei de duminică, Ministerul Mediului a comunicat că, sâmbătă noaptea, valoarea concentrațiilor de PM2,5 raportată la cea a PM10 (aprox 80%) indică existența unor procese de ardere desfășurate la începutul serii, dar că nu ar fi fost depășite valorile limită.

Ministerul mai spunea că Garda de Mediu a făcut controale pentru identificarea unor arderi ilegale, însă nu a fost semnalat nici un incident.

„În urma informaţiilor apărute în mediul online referitoare la depăşiri ale principalilor parametri de calitate ale aerului înregistrate de reţelele alternative de senzori, echipele de permanentă ale Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul comisariatelor Ilfov şi Bucureşti au controlat în cursul nopţilor de 23 spre 24 şi 24 spre 25 octombrie, zonele unde senzorii de măsurare a calităţii aerului arătau depăşiri foarte mari, Militari, Bragadiru, Rahova și Colentina. În urma verificărilor, echipa de permanentă a comisariatului judeţean Ilfov a identificat o posibilă sursă de poluare, o topitorie care însă nu funcţiona în perioada controlului, aceasta fiind sancţionată anterior de către reprezentaţii GNM- CJ Ilfov. In acest caz a fost propusă şi întocmirea unui de dosar penal.

Ulterior, comisarii GNM s-au deplasat în zona Sintești-Ilfov, în apropiere de Str. Zlătari, unde s-a constatat un miros foarte puternic. Nu s-a putut identifica în perioada controlului sursa exactă de poluare.

În urma informaţiilor primite de la staţiile oficiale de monitorizare a aerului reiese că, în cursul nopții de 24/25 octombrie (aproximativ între orele 20-24) concentrațiile poluanților monitorizați în cadrul RNMCA au înregistrat creşteri la aproape toate staţiile de monitorizare. Valoarea concentraţiilor de PM 2,5 raportată la cea a PM 10 (aprox 80%) indică existenţa unor procese de ardere desfăşurate la începutul serii, creşterea concentraţiilor fiind favorizată de dispersia deficitară a poluanţilor (calm atmosferic aproape total instaurat de la ora 18.00).

Nu au fost depăşite valorile limită, cu excepţia PM 10 unde concentraţia medie zilnică a depăşit valorile limita la staţiile B6 (60 micrograme/mc) şi B1 (55 micrograme/mc). Aceste valori vor fi validate ulterior de măsurătorile realizate gravimetric, prin metoda de referinţă. Evoluţia concentraţiilor (PM10, PM 2,5 NO2, CO, benzen) şi a indicatorilor meteo indica posibile cauze traficul rutier şi încălzirea rezidenţială cu lemne din zonele periferice Bucureştiului. Deşi emisiile de poluanţi nu au fost semnificative, factorii meteo au influenţat dispersia poluanţilor şi au condus la aceste creşteri faţă de zilele precedente.

Echipele de permanentă ale Gărzii Naţionale de Mediu sunt pregătite să facă verificări și în această noapte dacă senzorii vor indica din noi depăşiri ai parametrilor calităţii aerului”, se arată în comunicatul postat de Garda de Mediu. 

Rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat sâmbătă noapte, în jurul orei 21.00, depășiri de peste 400 la sută în București, pentru poluarea cu PM 2,5 și aproape de 300% pentru poluarea cu PM 10.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.