GAFĂ Purtătoarea de cuvânt a MS, despre o femeie care a murit după avort: Încurajăm natalitatea

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.09.2020 - 18:18
Oana Grigore, purtătoarea de cuvânt a MS. Sursa foto: romania2019.eu

Oana Grigore, purtătoare de cuvânt de 17 ani la Ministerul Sănătății, a declarat, referitor la decesul unei femei după ce a făcut o întrerupere de sarcină, că „obligația medicului nu există în cazul avorturilor la cerere” și că ministerul încurajează natalitatea.

SHARE

O femeie de 45 de ani, din Băicoi, însărcinată în 12 săptămâni, a murit după ce a efectuat o întrerupere de sarcină la un cabinet privat din Ploiești. 

Referitor la acest caz, Oana Grigore a declarat, pentru pressone.ro: „Ministerul Sănătății încurajează ducerea sarcinii până la capăt, nu încurajează avorturile. Doar în situația în care pune viața mamei sau a fătului în pericol, evident. O situație medicală. Dar noi nu încurajăm întreruperile de sarcină la cerere (…) Noi nu încurajăm aceste întreruperi de sarcină. Nu se consideră responsabilitatea ministerului un act care este o voință personală. Noi ne ocupăm de persoane care sunt bolnave. Noi încurajăm natalitatea. Încurajăm alăptarea copiilor la sân. Sunt politici ale Ministerului Sănătății. Avortul la cerere este la latitudinea medicului dacă acceptă sau nu acceptă o asemena practică. Nu este o obligație (…) Obligația medicului nu există în cazurile de avort la cerere. Obligația medicului este de a salva viața fătului sau a mamei în momentul în care o sarcină nu poate fi dusă la capăt. Iar Ministerul, v-am mai spus, vă mai repet încă odată, că poate așa înțelegeți ceea ce vorbesc eu, limba română, Ministerul încurajează natalitatea”. 

Citește și: Centrul Filia: Doar 12 spitale publice mai fac avorturi la cerere, în perioada stării de urgență

Ministerul Sănătății nu este la primul răspuns de acest fel. Și într-un răspuns pentru Newsweek România, de acum doi ani, când spitalele publice refuzau să mai facă avorturi, pe fondul ascensiunii Coaliției pentru Familie, Ministerul Sănătății ne declara: „Ministerul Sănătății încurajează natalitatea, cât și educarea și informarea femeilor pentru utilizarea mijloacelor contraceptive”, precizându-ne că nu păstrează o evidență a spitalelor publice care refuză să ofere acest serviciu. 

Citește și: Avortul. O nouă epocă pentru Decretul ceaușist 770?

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteți modifica setările de Cookie