Gabriela Firea a umilit Londra și Berlin în materie de birocrație și cheltuieli

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.06.2019 - 15:01

  Primăria Capitalei se află în faliment, a declarat primarul General Gabriela Firea. Asta deși, aparatul său de lucru este mai mare decât al altor capitale europene performante.

SHARE

Primăria Capitalei are 55 de consilieri generali. Potrivit paginii oficiale pmb.ro, personalul Primăriei Municipiului București (care și-a declarat averile) numără, aproximativ,  470  de persoane.

Executivul PMB este format din aproximativ 120 de persoane. De la bugetul local sunt plătiți 55 de directori de instituții subordonate. Pe lângă aceștia se regăsesc angajații celor 22 de companii muncipale declarate ilegale de instanță. Surse deschise estimează numărul angaților din aceste companii la peste 8.000. Pentru cheltuielile de personal a fost estimată, anul trecut, suma de 370 milioane de lei.  

Mai mult personal decât la Berlin

Primării mult mai perfomante ale Europei nu se pot „lăuda” cu asemenea cifre în ceea ce privește personalul angajat. În primăria Berlin lucrează doar 207 persoane – nici măcar jumătate din cât a angajat Firea. Orașul Berlin are un număr de 17 sectoare, fiecare având 5 consilieri, în total 85. Bucureștiul și cele șase sectoare au peste 220. Bucureștiul are de aproape 3 ori mai mullți cosilieri decât capitala Germaniei. Bugetul Berlinului este de 20 miliarde euro, de 20 de ori mai mare decât la București. Primăria Berlin este complet digitalizată

Madrid, buget de cinci ori mai mare, același număr de consilieri

Municipalitatea Budapestei este condusă de către primarul general, iar deciziile sunt luate de cei 33 de membri ai Adunării Generale (la București sunt 55 de consilieri generali). Unul dintre cele mai importante orașe ale Europei este Madridul care are o populație de 3,2 milioane de persoane. Populația se dublează dacă luăm în considerare zona metropolitană în întregul ei. Orașul spaniol are 55 de consilieri, exact ca Bucureștiul, deși ei sunt chemați să administreze un buget de cinci ori mai mare decât al Bucureștiului.   

Serviciile municipale din Londra, mai supple decât pe Dâmbovița

Autoritatea Londrei Mari este reprezentată de primarul Londrei și de Adunarea Londrei, care are 25 de membri (cu 30 mai puțin decât numărul de consilieri ai Primăriei București).  Londra are o populație de 7,4 milioane de locuitori și un buget de cheltuieli estimat pentru 2017-2018 la 11 miliarde lire. Numărul angajaților care răspund de serviciile municipal este de 770.  

Sectoarele care omoară orașul

La toate acestea trebuie menționat un detaliu important. Orașul este suprareglementat din punct de vedere administrativ, prin existența a șase primării de sector care au împreună 167 de consilieri (la sectorul 1 – 27, la sectorul 2 – 27, la sectorul 3 – 31, sectorul 4 – 27, sectorul 5 – 27, sectorul 6 - 28).    Dăcnilă Un președinte al PSD să fie un om care să genereze un val de credibilitate, să fie un om hotărât, să nu se împiedice la primul obstacol. (...) Nu aș vrea să-l judec pe Liviu Dragnea, ci să schimb modul de lucru. Nu vreau ca decizia să fie luată de președinte”, a spus Dăncilă.    

Am scris prima oră pe acest subiect AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te