Ministerul Apărării a înregistrat prima acțiune la Curtea de Apel în data de 11 ianuarie, fiind deschis dosarul 180 prin care se cere suspendarea decretului 1331 din 28 decembrie 2018, prin care președintele Klaus Iohannis a prelungit cu un an mandatului generalului Ciucă la șefia Statului Major al Armatei. Dosarul este repartizat la completul 9, având primul termen pe data de 12 februarie. În mod cu totul neobișnuit, Ministerul Apărării mai înregistrează o acțiune la Curtea de Apel având același obiect pe data de 14 ianuarie, deci la trei zile distanță, fiind deschis dosarul 230.
Dosarul este repartizat de această dată completului 8, adică judecătorului Vasile Bâcu. La primele două termene, pe 28 și pe 29 ianuarie, cauza s-a amânat. Soluția suspendării decretului a fost pronunțată la termenul de joi, 31 ianuarie.
De regulă, înregistrarea mai multor cauze având același obiect este o metodă utilizată de avocați prin care se încearcă evitarea repartizării aleatorii a dosarelor. Problema este însă că regulamentul de ordine interioare al instantelor adoptat de CSM în 2015 arată clar că în cazul în care există mai multe cereri având același obiect, toate cererile vor fi repartizate primului complet investit.
Altfel spus, acțiunea Ministerului Apărării nu trebuia judecată de al doilea complet, ci de primul. Pe de altă parte, acțiunea Ministerului este îndreptată doar împotriva Administrației Prezidențiale și împotriva președintelui Klaus Iohannis. Juriștii susțin însă că judectăorul Bîcu ar fi trebuit să-i pună în vedere reclamantului MApN să îl cheme și pe generalul Ciucă în judecată pentru a-i da posibilitatea să se apere, fiind vorba totuși de o suspendarea unui decret care prevede prelungirea mandatului șefului de stat major al armatei cu un an. Dacă MapN ar fi refuzat, acțiunea trebuia respinsă ca inadmisibilă.
Întregul traseu al acțiunii în contencios în cauza generalului Ciucă poate fi citit pe G4media.