Funcționarii prefecturilor, în grevă. Sunt nemulțumiți de salarii. În Dolj, e chiar grevă generală

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 10.04.2023 - 15:14
Funcționarii prefecturilor, în grevă. - Foto: sansanews.ro

Funcţionarii din mai multe prefecturi din ţară se află în grevă luni, 10 aprilie, ei reclamând nivelul salarizării. În Dolj, cei 30 de angajaţi pe posturi de execuţie ai Prefecturii au anunțat chiar că intră în grevă generală pe o perioadă nedeterminată.

SHARE

”Funcţionarii publici şi personalul contractual din instituţiile prefectului din ţară, declară grevă generală în data de 10 aprilie 2023. La această acţiune vor participa 1800 salariaţi prin încetarea colectivă şi voluntară a lucrului la sediul instituţiei prefectului.

Solicităm trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcţiilor teritoriale în cea a funcţiilor de stat. Salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate”, a transmis Sindicatul ,,Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică.

Sindicaliştii reclamă că în prezent, un angajat al instituţiei prefectului are un salariu mult mai mic decât un angajat din consiliul judeţean, primării şi servicii publice deconcentrate, informează News.ro.

Citește și: FOTO Fiul lui Rădoi e șeicul străzilor la 18 ani. Are tanc de 450.000€ și propriile șine de tramvai

Funcționarii prefecturilor, în grevă

Greva a început la ora 9.00, iar protestatarii afirmă că o vor continua cât va fi nevoie, dacă solicitările lor nu vor primi răspuns.

BUCUREŞTI - Referitor la greva generală declanşată, la nivel naţional, de Sindicatul „Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică, Prefectura Capitalei anunţă că activitatea Instituţiei Prefectului-Municipiul Bucureşti nu este afectată în nici un fel. 

”Activitatea tuturor serviciilor care desfăşoară operaţiuni cu publicul se desfăşoară în condiţii normale, conform programului afişat pe site-ul instituţiei. Vom informa cu promptitudine cetăţenii, în măsura în care situaţia actuală va suferi orice modificare”, a transmis Prefectura.

Citește și: VIDEO Încă o „minune” pe Centura Capitalei: Pasajul Olteniței e aproape gata. Când se va circula

ARGEŞ – În acest judeţ angajaţi Instituţiei Prefectului sunt în grevă, însă nu şi cei ai Cancelariei Prefectului. Cei 29 de salariaţi care s-au alăturat protestului s-au adunat, în prima parte a zilei,  în holul instituţiei, şi-au exprimat motivele de nemulţumire, după care au intrat în birourile lor şi nu desfăşoară activitate.

BRAŞOV – Nu toţi salariaţii Prefecturii sunt în grevă, luni. Din totalul de 43 de angajaţi, 38 au semnat listele şi s-au alăturat protestului. Nu participă la protest prefectul, cei doi subprefecţi, secretarul general al Instituţiei Prefectului şi consilierul prefectului.

Greviştii au ieşit din birouri şi cu coborât până în holul sediului instituţiei, însă nu au ieşit în stradă, întrucât nu au depus anterior notificare cu privire la organizarea unei manifestaţii publice, aun precizat reprezentanţi ai Prefecturii Braşov. 
 
BUZĂU - Toţi angajaţii Instituţiei Prefectului-Judeţul Buzău şi-au întrerupt activitatea, luni dimineaţă, acuzând salariile mici pe care le primesc în raport cu activitatea desfăşurată, dar şi cu salariile funcţionarilor din consiliile judeţene. Prefectul judeţului Buzău, Daniel-Marian Ţiclea, a declarat că este alături de angajaţii Instituţiei Prefectului, date fiind diferenţele mari între salariile acestora şi remuneraţiilor pe care le primesc funcţionarii din alte instituţii. 

GIURGIU – „Toţi cei 26 de funcţionari publici şi personal contractual din cadrul Instituţiei Prefectului - judeţul Giurgiu protestează prin încetarea colectivă şi voluntară a lucrului la sediul instituţiei, la data de astăzi”, au transmis reprezentanţi ai instituţiei. 

Protestatarii nu vor ieşi în stradă, ci vor rămâne în sediul Prefecturii, fără a-şi desfăşura activităţile aferente unei zile de muncă. 

IAŞI - Mai mult de jumătate dintre cei 50 de angajaţi ai Prefecturii judeţului Iaşi se află în grevă luni, cerând majorarea salariilor.

Sindicaliştii din Prefectura Iaşi au precizat că un consilier superior cu o vechime în muncă de peste 20 de ani din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Iaşi are un salariu net de 4.000 – 4.200 lei lunar, în timp ce un consilier superior din cadrul serviciilor deconcentrate ale ministerelor sau din cadrul altor instituţii aflate în subordinea autorităţilor centrale are un salariu net cuprins între 5.000 – 8.000 lei lunar. 

Funcţionarii Instituţiei Prefectului Dolj au intrat în grevă generală pe perioadă nedeterminată

Toţi cei 30 de angajaţi pe posturi de execuţie din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Dolj au intrat, luni, în grevă generală pe perioadă nedeterminată, cu încetarea colectivă şi voluntară a lucrului.

Aceştia se solidarizează cu acţiunea de protest declanşată de angajaţii prefecturilor din ţară, în semn de nemulţumire faţă de nivelul scăzut al salariilor şi tergiversarea trecerii personalului angajat în prefecturi din categoria funcţiilor teritoriale în cea a funcţiilor de stat.

"Salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate.

În prezent, un angajat al instituţiei prefectului are un salariu mult mai mic decât un angajat din consiliul judeţean, primării şi servicii publice deconcentrate. 

Începând cu anul 2017, anul adoptării Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, toate categoriile de salariaţi au beneficiat de majorări salariale. Amintim aici cu titlu de exemplu: ANAF (agenţii judeţene şi vămi), OCPI, OPC, APIA, AFIR etc., acestea fiind asimilate funcţiilor de stat. Instituţia prefectului din instituţia numărul 1 a ajuns Cenuşăreasa administraţiei publice.

Cât să mai suportăm umilinţa de a fi plătiţi la nivelul unui muncitor de la o primărie de comună?!", afirmă angajaţii din Prefectura Dolj.

Aceştia mai solicită şi ca instituţiile prefectului să fie reaşezate în subordinea Guvernului şi ordonator principal de credite pentru acestea să fie Secretariatul General al Guvernului, şi nu Ministerul Afacerilor Interne, cum este în prezent.

"Constituţia României prevedere că prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local şi conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale. Poziţionarea în cadrul Ministerului Afacerilor Interne ne-a adus numai prejudicii, sarcini în plus şi niciun sprijin", mai spun funcţionarii din Prefectura Dolj, relatează Agerpres.

Angajaţii au întrerupt întreaga activitate, inclusiv pe cea de acordare de vize de legalitate pentru hotărârile consiliilor locale şi judeţean. Aceştia vor continua greva până la soluţionarea revendicărilor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te