Fugarul care a trecut din Coreea de Sud în Coreea de Nord era de fapt un dezertor nord-coreean

DE Daniel Toșa | 03.01.2022 - 15:11
Fugarul care a trecut din Coreea de Sud în Coreea de Nord era de fapt un dezertor nord-coreean/FOTO: Pixabay

Bărbatul care a fost filmat în timp ce trecea granița puternic fortificată din Coreea de Sud în Coreea de Nord, săptămâna trecută, este un nord-coreean care dezertase în Sud în 2020, în aceeași zonă, a anunțat Ministerul Apărării din Seul, citat de Reuters.

SHARE

Un bărbat observat săptămâna trecută trecând frontiera puternic fortificată dinspre Coreea de Sud spre Coreea de Nord este considerat a fi un nord-coreean care a dezertat anterior spre Sud în 2020 în aceeași zonă, a declarat luni Ministerul Apărării de la Seul.

Statul Major Întrunit (JCS) al Coreei de Sud declarase că a efectuat o operațiune de căutare după ce a detectat persoana sâmbătă pe partea estică a Zonei Demilitarizate (DMZ) care separă cele două Corei.

„Autoritățile presupun că persoana este un dezertor nord-coreean și sunt în curs de verificare a faptelor aferente", a declarat luni Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat.

Citește și: Mii de comune inutile și falite

Un oficial al ministerului a declarat ulterior reporterilor că ei cred că bărbatul, care are 30 de ani, a venit în Sud în noiembrie 2020.

„Înregistrările au arătat că avea un aspect și o îmbrăcăminte identice cu cele ale persoanei care a dezertat din Nord în 2020", a spus oficialul.

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă mișcările de weekend detectate pe partea nordică a frontierei erau trupe nord-coreene care veneau să-l escorteze pe bărbat, dar că în acest moment guvernul sud-coreean nu crede că este vorba de un caz de spionaj, a adăugat oficialul.

Presa sud-coreeană a relatat că bărbatul avea experiență ca gimnast care l-a ajutat să escaladeze gardurile, dar oficialul a spus că nu poate confirma acest lucru.

Citește și: VIDEO Bătaie în trafic pe DN1, în mijlocul aglomerației de mașini de pe Valea Prahovei

Oficialul a declarat că Coreea de Nord a recunoscut mesajele transmise de Sud pe liniile telefonice intercoreene despre incident, dar nu a oferit mai multe detalii despre soarta bărbatului.

Trecerea frontierei, care este ilegală în Coreea de Sud, a avut loc în condițiile în care Coreea de Nord aplică măsuri stricte împotriva virusului Coronavirus de la închiderea frontierelor la începutul anului 2020, deși nu a confirmat nicio infecție.

În septembrie 2020, Coreea de Nord și-a cerut scuze după ce trupele sale au împușcat mortal un oficial sud-coreean din domeniul pescuitului dispărut pe mare și i-au ars rămășițele, în ceea ce a spus că au fost măsuri de precauție antipandemice.

Cu două luni mai devreme, Coreea de Nord declarase o urgență națională și sigilase un oraș de frontieră după ce un dezertor nord-coreean cu simptome COVID-19 raportate a trecut ilegal înapoi dinspre Sud.

În timp ce mii de nord-coreeni s-au stabilit în Sud, trecerile prin DMZ sunt rare, majoritatea transfugilor făcându-și drumul prin China.

Dezertările dinspre Sud spre Nord prin DMZ sunt și mai rare, fiind înregistrate doar câteva în ultimii ani.

Cu toate acestea, mai multe incidente recente au stârnit îngrijorări în Coreea de Sud cu privire la lacunele de securitate sau la reacțiile întârziate ale trupelor care păzesc frontiera.

Atunci când presupusul dezertor a trecut din Coreea de Nord în 2020, acesta nu a fost reținut decât la 14 ore după ce a trecut granița, ceea ce a determinat armata sud-coreeană să promită că va întări securitatea.

În cazul de sâmbătă, prezența persoanei în apropierea frontierei a trecut neobservată timp de aproape trei ore, după ce camerele de supraveghere au înregistrat persoana care a escaladat un gard și a declanșat alarmele, a declarat armata într-o informare duminică.

Trupele sud-coreene au lansat o operațiune de căutare după ce au reperat persoana la ora 21:20, dar nu au putut opri trecerea acesteia în Nord în jurul orei 22:40.

În iunie, Coreea de Sud a anunțat că va accelera achiziționarea unui robot montat pe șine, precum și a unui sistem video și audio cu inteligență artificială, pentru a spori securitatea de-a lungul frontierei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te