Trei WC-uri „deștepte” și antivandalism au fost amplasate în Oradea, pe coridorul Verde Grigorescu – strada Daliei, în Parcul Salca 1 – zona strada Vavilov-Zorelelor și pe promenada de pe malul Crișului din dreptul străzii Sovata (zona Salvamont)”, conform primăriei.
„Toaletele sunt dotate cu o tehnologie smart de autospălare și autodezinfectare și cu un sistem electronic pe bază de senzori pentru deschiderea/închiderea ușii, fiind destinate și persoanelor cu dizabilități.
În acest sens, ușa de acces permite intrarea cu cărucior, fiind totodată prevăzută cu bare de sprijin și cu un spațiu mai larg în interior”, a transmis Primăria Oradea.
Citește și: VIDEO Limuzina Aurus a Patriarhului Kiril, similară cu a lui Putin, făcută praf. A îndoit un Volvo
Concepute să fie cât mai greu vandalizate, acestea au lavoar și coș de gunoi încastrat în perete, toaletă și oglindă din oțel-inox și buton de ieșire în caz de urgență.
Cele trei toalete fac parte dintr-un pachet de șase, achiziționat de municipalitatea orădeană de la firma Comex Rom pentru suma de 1,22 milioane lei fără TVA.
La această sumă se adaugă încă 280.000 lei plus TVA pentru servicii de mentenanță și întreținere timp de doi ani.
„Taxa de acces la toalete este 50 bani, iar accesul se va face cu fise de 50 de bani și cu cardul”, informează ebihoreanul.ro.
WC-uri „deștepte” au fost montate recent și în Brașov și Cluj, cu 55.000 €, respectiv 56.000 € bucata
Toalete smart care costă cât un apartament au fost amplasate recent și de Primăria Brașov, și de Primăria Cluj, de exemplu.
În martie 2023, Primăria Brașov a montat primele patru WC-uri „deștepte” dintr-un lot de opt. Prețul pentru o astfel de toaletă este de 46.800 de euro per bucată fără TVA, la care se adaugă circa 1.800 de lei costuri de întreținere pentru fiecare bucată.
Citește și: Banii nu cumpără fericire. Șeful Ferrari se luptă cu mama sa pe moștenirea Agnelli de 20 de ani
Primăria Brașov, prin vocea purtătorului de cuvânt Sorin Toarcea, a susținut că acesta este cel mai mic preț din piață. Mai mult, el spune că orașul are neveoie de această facilitate care există și în alte țări civilizate.
Toaletele smart de la Brașov au sistem automat pentru acces, buton care acționează deschiderea ușii chiar și în absența energiei electrice, senzori pentru distribuirea hârtiei igienice, sistem automat de încălzire pe timp de iarnă, sistem de spălare, dezinfectare, odorizare și aerisire și sistem GPS pentru transmiterea neîntreruptă a parametrilor de funcționare.
La Cluj-Napoca, primăria a plătit peste 56.000 de euro pentru o toaletă publică inteligentă. Primăria Cluj-Napoca a semnat la începutul lunii ianuarie 2023 contractul pentru achizionarea a 4 toalete publice automate ecologice care pot fi utilizate și de către persoanele cu dizabilități și sunt racordabile la utilități.
Valoarea contractului a fost de 928.000 de lei, fără TVA, adică aproximativ 190.000 de euro, sumă la care se adaugă TVA de 19%, ceea ce face ca prețul total de achiziție să fie de 1.104.320 de lei (aproximativ 225.370 de euro).
Licitația a fost lansată în luna septembrie 2022, municipalitatea clujeană estimând că va plăti, în total, 1.027.896 lei, fără TVA, pentru cele 4 toalete.
Câștigătoare a fost desemnată o firmă din București, Comex Rom SRL, care a mai livrat astfel de toalete în mai multe localități din România – București, Sinaia, Iași, Roman, Bragadiru, Toplița, Deva sau Sibiu.