FOTO. Au dreptate bulgarii să ne acuze că, în drum spre Thassos, le murdărim țara?

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.09.2019 - 10:29

Am avut prilejul să descâlcesc o dispută diplomatică pe ruta Sofia – București, apărută după declarațiile premierului bulgar. Boiko Borisov a spus că turiștii români, care tranzitează Bulgaria, îi poluează țara.

SHARE

Marea migrație spre Grecia

Thassos este „pământ românesc”, iar în perioada verii asistăm la o migrație organizată spre insula grecească aflată la numai 580 kilometri de București. Drumul se parcurge  cu mașina personală în nouă – zece ore pe drumuri cu o singură bandă pe sens, prin localități și străbate țara vecină de la Ruse la punctul de graniță grec Makaza.

Cum călătoria durează destul, lumea face mai multe popasuri, oprind mașina în nenumăratele refugii de pe marginea drumului – unul la câțiva kilometri distanță. Le-ai putea numi fără jenă „refugiile groazei” pentru că aici, în funcție de geografia locului în care e amplasat refugiul pentru mașini (câmp deschis, semideschis, curbă, vegetație bogată sau nu), găsești o faună diversă.

Găsești aruncate pe jos zeci de PET-uri, sticle de bere, suc și apă, pamperși, ambalaje de pâine și alte alimente, dar și ciorapi, cutii diverse, pachete de țigări.

Desigur, în spatele boscheților este raiul șervețelelor. Priveliștea nu diferă de cea a zonelor de refugiu de pe Valea Prahovei, din drumul spre Bran sau de pe Valea Oltului, inundate de mizerie și deșeuri alimentare.    

Cum s-a declanșat războiul diplomatic

În luna august, premierul Boiko Borisov a declarat: "Sunt sigur că turiștii români au adus pesta porcina în Bulgaria. Zilnic, 57.000 de automobile intră prin podul dunărean. Nu avem ce face, au bani oamenii. Se plimbă, mănâncă și aruncă gunoaie, iar noi curățăm, curățăm".

Ministerul de Externe a reacționat: „nu putem să nu ne manifestăm surprinderea și dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiștii români, mai ales în condițiile în care aceștia contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei".   

Ce am găsit la fața locului călătorind spre Grecia / concluzii

1.     Pe traseul turiștilor români spre Thassos sunt sute de refugii pline de gunoaie și deșeuri, aruncate din mașini. Adesea, mirosul este îngrozitor.

2.     Am descoperit relicve autentic românești: sticle de Borsec, țigări cu indicații în limba română, alte etichete ale unor produse în română.

3.     Mai ales spre capătul drumului dinspre România (unde sunt făcute pozele) există și produse aruncate de bulgari, acestea fiind inscripționate în limba lor.

4.     Cunoscând cum arată marginile drumurilor din România, e clar că unii turiști români aruncă surplusul de gunoaie în țara vecină.

Acest text are la bază observații empirice și este liber de prejudecăți.    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te